Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

P+L: VŠECHNO JE JINAK

Vydavatel: Casey Rok vydání: 2002 Žánr: folk Celkový čas: 47:27 Celkové hodnocení: dobré Kontakt na vydavatele: http://www.hka.cz/casey/

P+L bylo původně duo – Pavel Zajíc a Luboš Hrdlička, současný a bývalý člen skupiny Nezmaři. Pod zkratkou, tvořenou prvními písmeny svých křestních jmen, vystoupili na několika festivalech a jejich písně se objevily například na samplerech z Prázdnin v Telči. První řadové album vydávají jako trojčlenná kapela – tou třetí do party je zpěvačka Alena Josková, zatím neokoukaná tvář na naší folkové scéně.

Přiznám se, že se mi o této nahrávce píše hodně těžko. Není vlastně nic, co bych jí vyloženě vytkl. A na druhé straně se deska asi nezařadí mezi „alba roku“ a vůbec vítěze různých anket. Na to je totiž velmi nenápadné. Nenarážím teď na jeho distribuci nebo propagaci, ale na samotný obsah. Pokud bychom definovali něco jako „střední proud ve folku“, málokdo se sem hodí jako právě P+L. To Nezmaři jsou proti nim alternativa. P+L si vystačí se dvěma akustickými kytarami (Hrdlička hraje na šestistrunnou, Zajíc na „dvanáctku“), na desce jim vypomáhal s baskytarou Petr Novotný od Žalmana, ve dvou skladbách další kytarista Vladislav Čížek a v jedné položce (O ptácích a lidech) na banjo Jaroslav Matějů. Album víc než na hudebním doprovodu stojí na vokálech. Zpívají všichni tři členové skupiny, přičemž z obou pánů dostává o trošičku víc prostoru Luboš Hrdlička. Zajícův hlas je zase méně zaměnitelný – právě díky jeho současnému působení ve velmi populárních Nezmarech.

P+L na svém albu čerpají ze všech starých dobrých inspiračních zdrojů folkové hudby. Najdeme tu náznaky české lidovky, blues, trampské písně, spirituálů (Tam na nebesích), avšak žádný z těchto pramenů nebyl výrazně silnější než ostatní. Při poslechu desky jsem si také několikrát vzpomněl na slavné Peter, Paul & Mary – a to nejen kvůli obdobnému obsazení.

Za nejsilnější písně alba považuji úvodní miniaturu Všechno je jinak, hymnickou Aurea via media a zejména jednu ze dvou převzatých písní alba Vše plyne. Příjemně se však poslouchá deska jako celek, a to včetně závěrečného dětského popěvku Myší bál.

Obávám se, že k častějšímu koncertování tria nedojde a že se s ním budeme setkávat především v létě na festivalech. Pavel Zajíc je totiž plně vytížený s Nezmary. Zatímco ti ve své tvorbě často odbočují jinam (tu ke swingu, tu k ryvolovkám, jindy k folkrocku), P+L hrají obyčejné folkové písničky. Pro někoho je to možná nuda, jiný však může právě tento „střední folkový proud“ ocenit. Nebo to řeknu jinak… Nezmaři samozřejmě hrají skvěle. Proč si však neposlechnout (alespoň z desky) i tento Zajícův boční projekt? Myslím, že si to zaslouží.

P+L: VŠECHNO JE JINAK
Všechno je jinak – Zvláštní počasí – Mosty – Meditace – Stíny – Ostřice – Aurea via media – Lavina – Den se vznášel – Jednou – Večer – Vše plyne – Píseň optimistického průseráře – O ptácích a lidech – Zloděj – Tam na nebesích – Myší bál

Milan Tesař