Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PŘÍJEMNÉ PROBOUZENÍ MARTINY TRCHOVÉ

 Ahoj Pavle, posílám Ti svou hudební placku, jak sis přál. Budu ráda, když se o ní něco napíše…. Tak takhle začínal dopis, který byl přílohou cédéčka Martiny Trchové Teprv se probouzím. A to vám pak ani vrozená lenost nedovolí o něm něco nenapsat.

A musím se přiznat, že o tomhle albu píšu moc rád. A že budu převážně chválit. Martina totiž nečeká, až ji někdo objeví a nabídne jí vydání desky. Kdepak, Martina je realistka a ví, že co si člověk neudělá sám, to není. Takže na sklonku léta 2001 natočila osm písniček, přidala jeden velmi živý záznam z finále Brány 2001, navrhla si obal, vypálila prvních pár kousků a začala je nabízet na svých koncertech a internetových stránkách. To je první plus, které zatím tohle album a jeho autorka a interpretka u mě mají.

Martina Trchová
a Karolina Skalníková
na Folkové růži 2002

Když si cédéčko pustíte, uslyšíte Martinu Trchovou tak, jak hraje na koncertech. Tedy s kytarou a občas s příčnou flétnou Karoliny Skalníkové. Žádní zbyteční hosté, žádné zdvojování hlasů, žádné studiové vylomeniny. Tedy měl bych spíš napsat, že uslyšíte Martinu tak, jak jste ji mohli slyšet před rokem. Dnes už je zase o kousek dál a když si vzpomenu na letní festivaly, kde jsem Martinu slyšel, a na její nové písničky, myslím, že dnes by tohle album natočila jinak. Ale za tu prostotu a odvahu zaznamenat své písničky tak, jak jsou prezentovány na koncertech, dávám další plus.

Nebudu rozebírat jednotlivé písničky. Obecně mohu říct, že víc než muzika mě u Martiny Trchové zaujaly texty. Líbí se mi, a to prý je u mě jev velice vzácný. To ale neznamená, že by hudba byla špatná. Kdepak! Hudba zde velice přesně a pokorně slouží sdělení, jež právě texty přináší. Tento dojem je ještě umocněn mixáží nahrávky, kde kytara je pod hlasem mírně utopena. Ke zvuku bych vlastně měl jednu výtku: Ondřej Čada, který seděl za mixážním pultem, si nejspíš velice oblíbil zvukové efekty, především tedy hall. A občas to s ním přehnal. Jinak však odvedl velmi dobrou práci!

A co víc dodat. Album Teprv se probouzím se u nás doma hraje. Může se hrát i u vás – Martina vám ho jistě ráda a za slušnou cenu pošle. Objednávat můžete na www stránkách http://www.sweb.cz/martina.trchova/ . Vřele doporučuji.

Martina Trchová – Teprv se probouzím
vlastní náklad 2001
Dešťová variace * Zákony * Modlitba * Dokolečka dokola * Vzpoura * Bloudím * Dlouhý chvíle * Ukolébavka * Příteli
celkový čas: 23:15


 

Pavel Rada