Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

REDINGOT

Dostala se mi do ruky demonahrávka plzeňské kapely Redingot. Dostala se mi do ruky z rukou jejího kapelníka Honzy Dolejše. Protože se mi pak dostala i do CD přehrávače, a okusil jsem tedy, co Redingoti uvařili v demokuchyni, chtěl bych zmínit něco o svém kulinářském zážitku.

Devět nabízených skladeb, ač většinou znatelně kořeněných svižným bluegrassovým feelingem, rozhodně nepatří mezi tradiční apalačské pokrmy. Spíše by se dalo říci, že bluegrassem odkojení protagonisté se rozhlížejí po hudebním světě a místo pravověrného interpretování klasiky se rozhodli pokořit múzy po svém. (Většina písní je autorských.)

Svědčí o tom i přítomnost skladeb jazzových či výlet do hudebně v současnosti velmi populárního Irska. Pozor, ani tady nejde o kopírování, ale o přetavení. Irský je tu námět a původní melodie, nikoli zpracování. Přesto skladba navozuje atmosféru své domoviny. Že by to způsobila věrnost českého textu předloze?

Textová stránka skladeb není rozhodně zanedbatelná. Redingot má zřejmě nakročeno k náročnějšímu publiku a zdá se, že jeho krok bude brzy v tomto obtížném terénu velmi jistý.
Závěrečný dezert je chuti ostré, jedná se o digestiv značky Jimi Hendrix. Tady se objevuje, stejně jako v jazzových písních, elektrická kytara, v tomto případě spolu s houslemi prohnaná výživným overdrivem.

Přestože Redingoti vařili ”jen” demo, dali si záležet. Masteringu by se na regulérním albu sice mělo věnovat více pozornosti, instrumentální výkony jsou však ”albové” kvality a muzika drží pohromadě. Hlasy obou zpěváků jsou barevně velmi zajímavé, intonace slušná, v případě Tamary Císařové vynikající.

Má-li být demo pozvánkou na koncert, přijímám. Má-li být příslibem ”velké” nahrávky, jsem nedočkavý.

Nástrojové obsazení:
mandolína: Jirka Plha Rybář
housle: Tamara Císařová
basa: Ivan Habernal
kytara: Jan Dolejš
Redingot existuje tři čtvrtě roku.
kontakt: Jan.Dolejs@gymik.pilsedu.cz





Radek Chejlava

čtenářský příspěvek