Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SEZÓNA FESTIVALŮ ZAČÍNÁ NA KONOPIŠTI

Asi nejpodstatnější změnou oproti minulým devíti ročníkům Kvítku bylo roztažení nadupaného programu do dvou dnů (pátek-sobota). Dramaturg Jirka Hopp pozval již tradičně jak hvězdnou oblohu české folkové scény, tak i nadějné rakety ke hvězdám teprve mířící. Zúčastniv se až druhého dne, nemohu říci, kdo se blýsknul v den první, v sobotu mě však nadchla Bokomara a Čechomor. U prvně jmenované kapely smekám před tím, co všechno dokáží vyprodukovat ve třech lidech. Mimo hudební stránky se při vystoupení Bokomary odehrával i lidský příběh – manželka Luboše Javůrka měla totiž svou hodinku v porodnici. Na dálku jí diváci poslali alespoň potlesk, snad to pomohlo.

Čechomor byl jako vždy strhující. Pro mě je tohle kapela, kterou můžu za léto vidět třebas desetkrát a stejně se mi neomrzí. Další perlou bylo vystoupení Neřež. Zdeněk Vřešťál jako správný manažer představil právě vycházející CD kapely Nerez a oznámil, že se legendární trojice letos spolu několikrát objeví na pódiu. Takže loňská slova Zuzany Navarové (Nerez si pusťte z desky) vzala za své. Posledním, koho zmíním, je Ivan Hlas, který není na kotlíkářských akcích často k vidění. Když se nad tím tak zamyslím, ani nevím proč vlastně, vždyť to nebyl o nic větší nářez než Čechomor či Fleret.

Folkový kvítek není jen přehlídkou současných tahounů folku, nýbrž i soutěží tahounů (možná) budoucích. Předkol se letos účastnilo několik set školou povinných, do finále jich postoupilo jedenáct. Na nejvyšší stupeň vystoupila břeclavská Rovnátka a Martina Trchová z Prahy. Pro diváky, kterých tu letos bylo na čtyři tisíce, byla nejlepší Alena Vítová z Dobré Vody.

Aby se letní festivaly nepodobaly jako vejce vejci, snaží se je jejich pořadatelé co nejvíce ozvláštnit a zoriginalizovat. Ani Kvítek nebyl výjimkou, takže diváci viděli nefalšovaný kankán (troška exhibice nikoho nezabije) či ve večerních hodinách vysílání pódiového dění na plátno (pro diváky nejen v zadních řadách). Nedělním lákadlem pak bylo sjíždění Sázavy na raftech.

Počasí celé akci přálo, takže o spálená záda nebyla nouze. Ač to většinou nedělám, nyní musím vyzdvihnout do nebes prodejce grilovaných kuřat (vegetariáni prominou), poněvadž tak dobře propečenou kůrčičku už jsem nejedl ani nepamatuji. Na druhou stranu mě trošku zarazil křiklavě pomalovaný kamion Las Vegas, ale vzhledem k nevalné návštěvnosti atrakce si dotyčný „trhovec“ příští rok vybere pravděpodobně jinou akci (doporučuji Matějskou pouť).

Trošku mi chyběl program, který vždycky býval z druhé strany vstupenky. V infocentru byl samozřejmě k mání v bulletinu Rozquetlo za 20,- Kč, což byla malá pastička na peněženky diváků.

Během odpoledne se obecenstvo od moderátorů Radka Havla a Ládi Růži dovídalo aktuální výsledky z hokejového mistrovství světa (MS a Kvítek se spolu každoročně termínově potkávají), bylo jimi rozesmíváno a nabádáno k různým pokřikům, eventuelně tělesným cvičením.

Kvítek se zkrátka vydařil. Kdo si chtěl s sebou kousek odvést domů, měl k dispozici (za 200,- Kč) zcela zaplněné CD Folkový kvítek 2001, které mapuje úroveň soutěžících za posledních pět let. A o něm zas někdy příště.

Kompletní výsledky Folkového Kvítku 2001 – kapely: PorotaDiváci 1. Rovnátka (Břeclav)Berušky 2. Berušky (Dobrá Voda)Rovnátka 3. Amazonky (Malý Rohozec)Bráchové (Blatnice pod Svatým Antoníčkem) Kompletní výsledky Folkového Kvítku 2001 – sólisti: PorotaDiváci 1. Martina Trchová (Praha)Alena Vítová 2. Alena Vítová (Dobrá Voda)Martina Trchová 3. Magdalena Brožková (Turnov)Ilona Reidlová (Brno)

David Jirků

David Jirků