Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SPIRITUÁL KVINTET – KŘÍDLA HOLUBIC

Nejen spirituály tvoří nové album Spirituál kvintetu. A jestli mě můj archiv neklame, pak je to už čtrnácté v pořadí. Proto jsem byl dost zvědavý, co je možné ještě nového v tomto žánru objevit, posluchačům přinést a zaujmout je. I když spiritualy, gospely a traditionaly jsou opět hlavní náplní nového alba, přesto to víc zajímavé a rozmanité tvoří ostatní navštívené žánrové oblasti.

První skupinu alba tvoří zcela autorské písně. Jiří Cerha (ve Spirituál kvintetu nahradil Oldřicha Ortinského) složil hudbu na text Dušana Vančury a zpívá hlavní hlas v písni, podle které je album nazváno- Křídla holubic. Hudebně je tato pomalá píseň řekněme v poloze vícehlasého klasického folku, což zajímavě kontrastuje s textem, který byl patrně původně psán pro spirituál. (mít tak křídla holubic/kroužit nebem slunci vstříc/já však klesám stále níž a níž/ty to víš, můj Bože/ty to víš). Druhá plně autorská píseň je blues Smůla všech smůl od Karla Zicha na text Františka Novotného. K. Zich v ní zpívá opět s trochou té zichovsko-presleyovské nostalgie, hraje si kytarový bluesový doprovod a na foukací harmoniku ho jako host doprovází hudebník a malíř J. A. Pacák.

V další pomyslné skupině jsou písně s kořeny v renesanci a možná ještě hlouběji – Kdo chceš býti moudrým zván je poněkud nudnější a nezáživná, ale o to zajímavější je dobový tanec Dívka a káně. Píseň Už se to rozkřiklo je stará koleda, hraná Spirituálem podle dobové renesanční tabulatury s úvodem v němčině a českým textem a v úpravě J. Tichoty. Irskou lidovku Ty víš, jak mi lhát zpívá Zdenka Tichotová jednohlasně bez nástrojů a zvýrazňuje táhlé pasáže podobně, jako je to běžné v českých a moravských "teskných" baladách.

Třetí, nejpočetnější skupinou desíti písní jsou spirituály a tradicionály. Hned v té první Ten, kdo staví dům se představuje se "svým" spirituálem J. Cerha v sóle s Z. Tichotovou, nejklasičtějším spirituálem alba je asi Bílé spřežení textované a v sóle zpívané D. Vančurou a gospel Abraham expresívně zpívaný Irenou Budweiserovou, která se ale nenechala strhnout do afektu ani do síly "velkých" černošských gospelových zpěvaček, a komornější podoba této písni moc sluší. Klasický spirituál a klasika od Spirituál kvintentu je Lidi jen tak mluví. Valčík – tradicionál Svět s náma houpá připomíná dobu Spirituálu ještě s Nedvědy a tyto hudební "vzpomínky" se taky trochu přelily i souběžné tvorby Brontosaurů i Nedvědů pozdějších. Spěchá dívka alejí mně připadá poněkud šedá a bez šťávy, možná oddychovka. Na vážnější téma je spirituál Zůstal sám, i když textem probleskne klišé: "kdo za svou pravdou stál", J. Cerhovi zde sólo velmi dobře padlo, stejně jako v Já se koulím, zde opět s textem poněkud fádnějším, a to beru v úvahu nutnost ve spirituálu neustálého opakování veršů. Komorně zpívanou Ženo má asi znáte z podání Peter, Paul And Mary (One Kind Favour), ale Spirituální verze s textem od D. Vančury je úplně jiná. A nakonec tradicionál Jen Ty to víš, textovaný D. Vančurou s opakujícím se "…ty to víš…", klišé použitým i v Křídlech holubic.

Celkově je nové album Spirituál kvintetu hudebně lepší než textově. Možná, že by stálo za to zkusit tvůrčí spojení s některým ze současných "vážných" textařů nebo básníků. Hudbě, instrumetalizaci a dokonalému vokálnímu provedení písní Spirituálu by v budoucnu posun v některých textech zvlášť u spirituálů určitě prospěl. Na kvalitě alba Křídla holubic to však mnoho neubírá. Kromě nějakých dvou písní z celkových šestnácti je toto CD rozhodně kandidátem na to nejlepší, co se v první polovině roku 2002 zatím u nás objevilo.

KŘÍDLA HOLUBIC
1. Ten, kdo staví dům (Spiritual/J. Tichota) 3:13, 2. Bílé spřežení (Spiritual/D. Vančura) 3:27, 3. Abraham (Spiritual/D. Vančura) 2:55), 4. Lidi jen tak mluví (Spiritual/D. Vančura) 1:49, 5. Křídla holubic (J. Cerha/D. Vančura) 3:16, 6. Smůla všech smůl (K. Zich/F. Novotný) 2:41, 7. Svět s náma houpá (Traditional/J. Tichota) 4:07, 8. Kdo chceš býti moudrým zván (Renesační tanec/J. Tichota) 3:40, 9. Dívka a káně (H. Waelrant/D. Vančura) 3:27, 10. Spěchá dívka alejí (Spiritual/J. Tichota) 4:40, 11. Zůstal sám (Spiritual/J. Tichota) 2:45, 12. Už se to rozkřiklo (Renesanční/J. Tichota) 2:55, 13. Ty víš, jak mi lhát (Irská lidová/J. Tichota) 2:05, 14. Ženo má (Traditional/D. Vančura) 4:02, 15 Jen Ty to víš (Traditional/D. Vančura) 2:56, 16. Já se koulím (Spirituál/J. Tichota) 2:36

Celkový čas 50:29

Spirituál kvintent (Irena Budwiserová, Zdenka Tichotová, Karel Zich, Dušan Vančura, Jiří Cerha, Jiří Tichota, Jan Antonín Pacák j.h.)
© Pupava, 2002



Josef Vančura