Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

ŽIVÝ JAHELKA JE NEJLEPŠÍ JAHELKA

Od vydání posledního živého Jahelkova alba In flagranti (1992) uplynula neobvykle dlouhá doba, aniž by mezitím vydané studiové album Recidiva (1995), pojaté jako jakýsi výběr hitů v nových kabátech, přineslo něco objevného. Naopak, přearanžovanost písní působila dost rozpačitě a vzbuzovala obavy z cesty, kterou se Ivo Jahelka vydal.

Letošní novinka pod názvem Pojízdná soudírna naštěstí veškeré chmurné předtuchy rezolutně zažene s prvními tóny úvodní písně. Účast hostů (Vojta Zícha, Petr Novotný a další) doprovod písní obohacuje a zahušťuje. Aranže v kombinaci s Jahelkovým zpěvem vždy písně příjemně dokreslují a oživují, aniž by však při poslechu rušily. Pěvecký projev podpořený nadprůměrně dobrou artikulací (inu, pracovní nástroj právníkův) je dost výrazný na to, aby posluchačům neuteklo ani slůvko; kdo texty pana doktora Jahelky zná, ví, že přijít o ně by byla škoda: kreativně využitý jazyk odkazující na kramářské písně, neobvyklé rýmy, vtipná přirovnání („když slyší o pojištění, je jak granát odjištěný…“) a hlavně schopnost vystavět zajímavý příběh a nabídnout posluchači kromě „oficiální verze případu“ ještě autorův komentář jako druhou pointu, mnohdy ještě humornější. V důsledku toho i písně postavené na méně zajímavých případech dokážou posluchače vtáhnout do děje.

Prostor mezi písničkami Ivo Jahelka vyplňuje, jak je jeho zvykem, citáty ze spisů a autentickými výroky ze soudních síní. Ze stejného zdroje v podstatě pochází i úvodní píseň alba – Poučení pro účastníky vstupující do jednací síně, která, opět dle tradičního schématu, spolu se závěrečnou písní Usnesení o pravdě a lásce tvoří jakýsi právně-filosofický nepříběhový obal celého alba. Obal alba jako takový stojí taktéž za zmínku – je totiž vtipně pojat jako formulář předvolání svědka k poslechu.

Nikoho asi nepřekvapí, že si toto album Ivo Jahelka vydal sám, stejně jako dvě předchozí. Vzhledem ke stavu distribuční sítě doporučuji zájemcům o toto album obrátit se přímo na JUDr. Jahelku – třeba prostřednictvím jeho stránek na adrese www.ivojahelka.cz. Pojízdná soudírna jistě za pořízení stojí – ostatně, neznám mnoho CD s celkovým časem přes 73 minut kvalitní zábavy.

Tomáš Machalík