Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DEAN MARTIN

Další prázdninovou legendou bude interpret italského původu, který často pro svůj komplexní přístup k zábavě, ale i pro kontakty nejen s legálním světem byl srovnáván třeba s Frankem Sinatrou nebo Sammy Davisem juniorem a který zanechal stopu nejen v muzice, ale i ve filmu a na jevišti – zkrátka i v profesionálním bavičství a společenském životě. Dnešní legenda byla nejen na pódiu, ale i v životě bavičem, užívajícím si života bez hranic, pravidel a omezení a rozdávajícím pohodu, pokud ji ovšem okolí bylo naladěno přijímat- Dean Martin.

Dino Paul Crocetti – ano, to je rodné jméno dnešní legendy, Deana Martina, se narodil 7. července 1917 v Ohiu jako syn italského holiče a až do svých 5 let mluvil pouze italsky, nu a tak ve škole jeho angličtina nebyla nejlepší a spolužáci se mu často smáli. Po základní škole šel manuálně pracovat a také se věnoval sportu – boxoval. Když se stal krupiérem v kasinu a pronikl více do světa barů, kasin a jejich majitelů, začal používat přezdívku Dean Martini. Hudba ho stále přitahovala, jeho idolem byl Bing Crosby, a tak se pokoušel zpívat i s barovými kapelami. Jeden z kapelníků později odebral poslední I z jeho jména, a Dean Martin byl na světě.

Navzdory jeho praxi ve společnosti a podmanivému italskému zjevu nebyly začátky Deana Martina úspěšné – v roce 1946 vydal první singl a také spolupracoval s komikem Jerry Lewisem – ale zpočátku bez větší odezvy. Až jedna scénka v Clubu 500 v Atlantě měla neočekávanou odezvu, a tak se oba rozhodli ji rozvíjet – kombo Mutt and Jeff si záhy získalo popularitu a na konci čtyřicátých let byli nejpopulárnější komediální dvojice. V roce 1949 debutovali i ve filmu My friend Irma, kde měli role odpovídající jejich komediálním výstupům na jevišti – ale zabralo to také.

V první polovině padesátých letech pak Dean Martin s Lewisem natočili více jak desítku filmů, ve kterých především bavili komickými příhodami této dvojice v různých situacích. Spolupráci symbolicky ukončili 25. 7. 1956 – v den desetiletého výročí jejich prvního společného vystoupení. Zatímco Lewis bez spoluhráče pokračoval na poli komediálním, Dean Martin tak úspěšný nebyl, a tak změnil obor – začal se věnovat spíše vážnější až dramatické tvorbě a více zpěvu. V nových rolích měl úspěch jak živě na pódiích kabaretů zejména v Las Vegas, tak i ve filmech. Velmi úspěšný byl ve filmu Mladí lvi z roku 1958 spolu s Montgomery Cliftem a Marlonem Brando.

Koncem padesátých a začátkem šedesátých let se Dean Martin potkává i s Frankem Sinatrou a spolu vytvářejí nový model popularity – angažují se nejen v záležitostech kulturních, ale i politických, a alespoň pro veřejnost prezentují jistý model způsobu života, stavějící na úspěchu a spokojenosti. Po atentátu na Kennedyho a začátku vietnamské války ovšem tento model ztratil na přitažlivosti – šťastné časy Ameriky padesátých let byly pryč. Nastupovala nová generace reprezentovaná i novou muzikou – Beatles a jiným pohledem na život – hippies, a Dean Martin byl se společenskými událostmi spojen více, než kdyby byl jen zpěvákem. 

V sedmdesátých letech se Dean Martin věnuje především filmu, na počátku sedmdesátých let ukončuje svoje varietní vystupování a odpoutává se více od společenského dění a věnuje se pouze umění. V sedmdesátých letech se mu také zhoršilo zdraví, a tak osmdesátá léta byla již spíše v poklidném tempu vybraných vystoupení. V roce 1987 zahynul při letecké nehodě jeho syn, a z toho se Dean Martin už pořádně nevzpamatoval, i když v roce 1988 podnikl ještě turné se Sinatrou a Davisem. Dean Martin umírá na vánoce 1995.