Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SEMTEX: NA HRANÍ MÁME LICENCE

Semtex není jen plastická trhavina. Vlastně, tohle přirovnání k plzeňské hudební formaci, která právě jméno této trhaviny nese, docela sedí. Pusťte si Semtex do sálu. Po prvních písních vám ho prostě zboří. Zboří ho parádní explozí hrozící atmosférou, která na jejich koncertech vždy panuje. Vlastně si nepamatuji, že by to na některém jejich koncertu vypadalo jinak. Vždycky jsem si je vychutnal. Kdo je viděl v „akci", jistě mi uvěří. S kapelou jsem se naposledy potkal v Plané u Tachova a také samozřejmě na Zahradě. Pomalounku jsme se po tyto dny prokousávali spolu s lídrem tohoto cirkusu na kolečkách, Lukas Krasny - prevzato z www.semtex,czLukášem Krásným, tímto rozhovorem. Trochu jsem měl obavy, že se náš hovor stočí kamsi do neznáma, jak to při našich setkáních občas bývá – neznámo nemá cenu popisovat, většinou je to o věcech nepublikovatelných, ale nakonec vše dobře dopadlo.

* Kdy vás napadlo, že se dáte dohromady, a jak vznikaly první písničky?

Skupina Semtex prošla klasickým a normálním vývojem. Možná, že by někoho mohlo napadnou, že Semtex je komerční projekt, který vznikl třeba na inzerát, nebo že za tím vším stojí nějaký manažer, který stojí v pozadí a tahá za drátky. Tak tomu doopravdy u nás nebylo. Semtex vznikl na základě polorozpadlé skupiny Kredenc, která se věnovala čistě bluegrassu. Ten nás trošku omrzel, respektive již nám nepřinášel plné uspokojení a chtěli jsme zkusit něco nového. To už je deset let! Semtex jsme zakládali ve čtyřech, ale hned po několika vystoupeních jsme se rozšířili na kvintet. Sextet se ze Semtexu stal až v roce 2000. Tehdy jsme vzali posledního člena – bubeníka, který s námi již 3 nehraje. Jinak celá sestava je původní. To, si myslím, je poměrně ojedinělé. První písničky vznikaly obdobným způsobem, jako vznikají dodnes. Někdo dostane nápad a uskuteční jej. Nebo někdo dostane nápad, sdělí ostatním, a uskuteční se.

* První deska vyšla už před osmi lety, proč jsme čekali na druhou tak dlouho?

Tobě jako muzikantovi to musí být jasné. Autorský zákon a autorská práva celkově jsou zahaleny poměrně složitou procedurou. Je to něco na způsob vaření Becherovky. Taky ji nemůže páchat, kdo chce a kdy chce, ale musí mít licenci. No a podobně to funguje i s autory. Nový text přeložíš do angličtiny a zašleš původnímu autoru. Ten, nebo jím pověřená osoba, se rozhodne, co s tím, a zpět pošle souhlas nebo zamítnutí. Těch osm let jsme se snažili prostě sehnat autorská práva na naší desku.

* Jak to děláte s autorskými právy k písničkám? Domlouváte se s autory osobně?

S autory nemluvíme osobně, ale dělá to za nás naše manažerka a vydavatel v jedné osobě. Všechny trable a příhody, nebo snad příběhy se svolováním jednotlivých písní rozhodně vydají na rozsáhlý román. Tomu autorovi se nelíbí to, tomu něco jiného. Tenhle nemá výhrady a tenhle je zapšklý a nic z toho nebude…

* Hrajete vesměs všichni v jiných kapelách, a to poměrně dost vytěžovaných. Jak to, proboha, všechno stíháte?

Tajemství úspěchu je v dokonalé a profesionální organizaci. Od počátku existence Semtexu mají všichni členové vysoce profesionální přístup. Co se řekne – platí. Samostatnou kapitolou bylo nastavení preferencí mezi jednotlivými projekty. Ale to už máme vyřešeno, a tak se nám nemůže stát, že se domluvíme s pořadatelem na termínu vystoupení a nedorazíme.

* Rostou po Svalosilu svaly?

Ježišmarjá, jistě! Nejen svaly, ale Svalosil působí blahodárně na kde co. Podrobný návod nalezneš v příbalovém letáku (booklet našeho CD).

* Vím, že je brzy, přesto, máte v plánu další CD? A kdy by mohlo vyjít?

Ano, vydávat naší hudbu na CD nás začalo bavit a rozhodně se nechystáme s tím dát pokoj. Další CD, které určitě vydáme, budou Vánoční melodie a koledy – zatím s pracovním názvem „Vánoce v Holobytě". Ale ani u tohoto projektu si nemyslím, že by měl být poslední. Ještě toho chceme tolik udělat, vymyslet a pokazit. Takovým velkým snem, alespoň pro mě, je vydání živého DVD…

* Kam na vás v Západních Čechách a na co se nejvíc těšíte?

Semtex - převzato z www.semtex.cz Podrobný přehled všech koncertů je na našich webových stránkách www.semtex.cz U nás na Západě se rozhodně těšíme na Samsonův festival MUZIKA v Hrádku u Rokycan, který probíhá první víkend v srpnu, a samozřejmě i na plzeňské Struny na ulici, kde vystoupíme 15. srpna, a potom 1. září v Plzeňském pivovaru v rámci festivalu Léto s Prazdrojem. Další plány jsou velmi obecné, ale rádi bychom se v regionu ještě objevili, a to i mimo Plzeň – například s Němou tváří v Tachově. (Němá tvář – semtexácký výraz pro Novou Tvář, pozn. red.)

* Kde a jak získají naši čtenáři více informací a úplný přehled o Semtexu?

Máme v provozu internetové stránky na poměrně složité a těžko zapamatovatelné adrese: www.semtex.cz. Zde naleznete veškeré informace o historii, naši diskografii, 13. komnatu pro naše fanoušky a obchůdek s upomínkovými předměty.

Semtex všem čtenářům přeje krásné a horké léto, choďte na Semtex, protože je to dobře, poslouchejte muziku, jaká se vám líbí, a zase někdy nashledanou.

Lukáši, díky, a zase někdy někde…