Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

LEFTY FRIZZEL

Tou dnešní legendou je další z populárních honkytonkových zpěváků padesátých let, osobnost, která díky technice svého zpěvu učinila honky tonk stravitelnější i pro posluchače standardní country dokonce i v pozdějších letech a z jehož stylu zpívání vychází řada interpretů dodnes. Je to Lefty Frizzel.

William Orville Frizzel se narodil v Texasu v roce 1928 jako první z osmi dětí v rodině, kterou živilo dobývání ropy. V průběhu dětství se přestěhovali do Arizony, kde ve 14 letech byl vítězem jedné školní soutěže a v ní získal přezdívku Lefty – a ta mu už zůstala. K hudbě se dostal – jak jinak – přes své rodiče – ti poslouchali Jimmieho Rodgerse. Poprvé zpíval také ve 14 letech v místní rozhlasové stanici. Nu, a pak už začal být zván do barů, na koncerty jako host i do dalších rádií. Nebránil se cestovat, a tak bez problému pendloval mezi Texasem, Arkanasasem, Novým Mexikem a Las Vegas. Rodiče se ho sice pokoušeli přidržet u rodinné tradice – dobývání ropy, ale neúspěšně. V roce 1950 přijal pravidelnou práci v jednom z texaských klubů. 

V tomtéž roce, tedy v roce 1950 natočil Lefty i několik prvních demosnímků u Jima Becka, vlastníka místního studia, který ho viděl v jednom z klubů. Ten nabídl jeho nahrávky i firmě Columbia, které se líbil, a kontrakt byl na světě. Hned první nahrávka, vlastní, nová píseň If you have got the money byla hitem číslo 1, a tak za pouhých 17 dní vydává další singl. I ten se dostal do Top Ten. Frizzel byl jasný a suverénní vokalista, bylo na čase zformovat mu i doprovodnou skupinu – tou se stali v roce 1951 Western Cherokees, kteří mu sloužili jako doprovodná i studiová kapela. A úspěchy pokračovaly, jeho třetí singl byl 11 týdnů a čtvrtý dokonce 12 týdnů jedničkou na hitparádě. A v roce 1951 byly v Top Ten v jednom okamžiku z 10 písní 4 Leftyho.

Úspěchy pokračovaly až do roku 1954, Lefty byl pravidelným hostem v Louisiana Hayride i v Grand Ole Opry, po roce 1955 se však všechno nějak zlomilo, publikum i vydavatelství se jeho stylu nasytilo, desky se neumisťovaly na nejvyšších místech a firma váhala s vydáváním dalších. Leftyho to trochu otrávilo, přestal psát nové písně a jen sporadicky koncertoval se svým bratrem – prostě odpočíval. To trvalo až do roku 1960, kdy nazrál čas na změnu. Lefty se vydal do Nashvillu. A nastalo druhé úspěšné období, které trvalo po celou první polovinu šedesátých let.

V šedesátých letech se také Lefty Frizzel přiklonil více k country a ona symbióza, o které jsem hovořil na začátku pořadu, se tak realizovala. Opět však přišlo období neúspěchu, a neúspěch Lefty nesl těžce – propadl alkoholismu a problémy s pitím jej provázely po zbytek šedesátých a část sedmdesátých let. Columbia navíc vydala několik jeho starších nahrávek, které nekorespondovaly s jeho aktuálním stylem, což rozostřovalo jeho obraz u publika a k úspěchu nepřispívalo.

V roce 1972 Lefty Frizzel přestupuje k firmě ABC, která mu pomohla ke třetímu comebacku. Sice už to nebyla první místa hitparád, ale desky se prodávaly a koncertní vystoupení byla zaplněna diváky. Bohužel, problémy s alkoholismem se na něm podepsaly tak, že vypadal starší, než kolik mu bylo, když ve svých 47 v roce 1975 zemřel na problémy spojené s vysokým tlakem a neshodou léků, které užíval společně s alkoholem. Přestože jeho pověst byla na konci kariéry dost poškozena, po jeho smrti se našlo hodně umělců, kteří čerpali z jeho zejména pěveckého odkazu, a tak jeho vliv prodloužili na více než celá sedmdesátá léta – kupříkladu Merle Haggard nebo Willie Nelson či Randy Travis. V roce 1982 byl Frizzel uveden do síně slávy.