Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Reba McEntire

Než se budeme věnovat dnešní legendě, je na čase si prozradit, s kým se budete setkávat v legendách v podzimní části roku. Kromě domácích legend, kterým bude věnován na vlnách Countryrádia vždy první pořad v měsíci, se až do konce listopadu zaměříme v zahraničních dílech, ze kterých na IF publikujeme tyto články, na legendy aktuální, právě živě zpívající a vítězící na hitparádách – ano, i interpreti, kteří začínali reletivně nedávno – v osmdesátých či devadesátých letech mají už na svém kontě řádku úspěchů a vtiskli svůj podpis do historie country. No, nedejte se mýlit, ono je to často 15 – 20 let, co zpívají. A dnes tuto část historie, prolínající se do současnosti, otevřeme. Moderní legenda první: Reba McEntire.

Reba McEntire je jednou z neujspěšnějších zpěvaček od časných osmdesátých let – svou nahrávací kariéru začala už v letech sedmdesátých, ale docela dlouho jí trvalo, než se u posluchačů chytila. Ale pak už její popularita jen stoupala. Na svém kontě má řadu hitparádových vítězství a její alba se dobře prodávají. I v současnosti můžete její písničku My sister slyšet na 16. místě CTF.

Reba McEntire je dcerou profesionálního rodeového jezdce, a tak spolu se svými sestrami Alicí a Susie se rodeí účastnila už od malička. zatímco otec učil holky jezdit na koních a býcích, protipól tvořila matka, která dcery vedla k muzice. Na počátku sedmdesátých let vytvořily hudební skupinu, která měla záhy, v roce 1971 malý hit s písní, věnovanou dědečkovi: The Ballad of John McEntire. Kariéra skupiny byla ale přerušena paradoxně úspěchem Reby jako sólistky – nazpívala znělku Národního finále Rodea v Oklahomě v r. 1974 a v té si jí povšiml producent Red Steagall. Ten s Rebou okamžitě natočil v Nashvillu demosnímky, a ty se líbily i vydavatelství Mercury – a k sólové kariéře byla cesta otevřena. Reba sice zpočátku moc nechtěla opustit rodinu a rodinnou kapelu, ale byli to právě její blízcí, kteří rozhodli, že Reba má uchopit příležitost, dokud je. To bylo v roce 1975. Reba ale byla pěvecky orientována značně tradičně, a to se v té době v rádiích moc nechtělo – a tak její první singl se ani nepřiblížil k CTF. V té době se Reba také provdala za Charlieho Battlese.

Styl Reby McEntire se postupně v druhé polovině sedmdesátých let vyvíjel a její písničky začaly mít modernější zvuk. Propracovala se k němu přes období baladických písní, které jí na samém konci sedmdesátých let přinesly i první skutečné úspěchy v CTF. Výrazný hit, kterým se zapsala poprvé, a, jak se ukázalo, už natrvalo, měla však až v roce 1980 – byl na hitparádě osmý a jmenoval se Up to heaven. V roce 1982 pak poprvé stanula na místě nejvyšším s písní Can't even get the blues.
 
V roce 1984 Reba McEntire přechází od Mercury k MCA a tam se stává nejúspěšnějsí zpěvačkou desetiletí – prodala na 20 milionů desek a 4x se stala zpěvačkou roku. V letech 1985-1992 měla 14 prvních míst v americké hitparádě a dalších deset titulů v horní desítce, a to pokračuje i po celá devadesátá léta. V průběhu osmdesátých let do svého projevu přinesla i prvky popu a rocku, čímž ovlivnila i řadu svých kolegů či kolegyň. V roce 1989 se vdává podruhé – za kytaristu a producenta Narvella Blackstocka, a od té doby má pod kontrolou své nejen umělecké, ale i obchodní záležitosti. A začíná se věnovat i filmu – podle nátury trochu drsnějšímu, hrála kupříkladu v hororu Tremors. Nu, a stále obsazuje přední místa v americké countryové hitparádě i v playlistech countryových rádií.