Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KOMPILACE POPADESÁTÉ

Správně bych to měl číslovat slovem „popáté", ale ono je to nakonec jedno – ten seriál je zřetelně nekonečný a nezbývá než monitorovat, ukazovat a varovat. Ale připouštím, že pro některé jsou kompilace příjemným, protože rychlým, jelikož povrchním, průvodcem letem světem hudby. Třeba někoho přimějí k zakoupení si řadových CD, z nichž byly kompilace vypreparovány. Ale spíš zůstane posluchač u onoho dnes tolik populárního (a zhoubného) klipovitého vnímání světa a života – a to i v případě hudby, a dospěje ke zmatení souvislostí nejen hudebních.

Další 4 kompilace tvářící se jako jedna řada tu jsou – podobný design a názvy: On the road, Letní láska, Hvězdy nad osadou a Ty a já. CD Ty a já přináší písně pomalejší, snad zamilované, nejrychlejší z nich bude Bowery street Pavla Bobka nebo Nechoď do kláštera sourozenců Ulrychových. Vedle sebe se sejdou tedy nejen dva již jmenovaní, ale i například Jana Kirschner, Miro Žbirka, Petr Hapka, Zuzana Norisová či Michal Tučný. A pozor – Helena Vondráčková hned s dvěma pány (v každé písni s jiným: Martin Maxa a David Hasselhoff!). Dokonalý guláš až galimatyáš. Nechybí S tím bláznem si nic nezačínej.

Hvězdy nad osadou mají podtitul Trampský hit a nechápu dost dobře, čím se liší od CD On the Road – na obou jsou mnozí shodní interpreti (např. Fr. Nedvěd, M. Tučný), na obou je mix country a trampské muziky, vytvořený určitě ne podle jednotící linky stylové, ale spíš zvukové. Aby to nerušilo. Na každém CD se někteří interpreti opakují (zde úlohu H. Vondráčkové na sebe vzal Fr. Nedvěd), Vyčítal a Nedvěd ml. jsou důsledně titulováni „Honza". Proč není tedy Tučný Míša, nechápu. Zatímco ale Hvězdy nad osadou přinášejí profláklé cajdáky (Jižní kříž, Socha svobody, Květ sakury), nelze kompilaci On the road upřít, že nabízí spíše méně známé písničky z prostředků alb – posluchače to zmate ještě víc, ale zase mu to při troše opatrnosti rozšíří obzory. No kdo z hlavy ví, kde najde třeba Dům na konci náměstí, Tančím nebo Colorado či Prázdný dům a důkaz, že by to kdy byly hity, už neexistuje vůbec. Což neznamená, že by to nebyly příjemné písničky. Jak k tomu ale přijdou ty ostatní z alb, odkud byly tyto vypreparovány – klíč mi zůstává záhadou, snad nejpravděpodobnější vysvětlení zní: los.

Nejlepší je ovšem kopretinová Letní láska. Tady najdeme Helenu s Copacabanou, MC Erika se Summer nights nebo Karla Zicha s Majoránkou. Tu doporučuji vzít si k poslechu, pak byste to mohli strávit. Mnohé písničky na této kompilaci mají léto v názvu, ale ne všechny. Co je letního na Neděli, Snu kovbojů či Lékořici (leda že by to byla Létořice)? Měl bych pochválit tématičnost výběru (na rozdíl od předchozích tří kousků, kde se téma jen předstírá), ale ouha, právě tady se ukazuje, že výběr podle názvů nestačí. Že i kompilátor musí mít invenci, ne jen publikační práva k archivu Universalu.

Minimum údajů na bookletu je u kompilací tradicí, ani zde to není jinak.

Ty a já*, Letní láska**, Hvězdy nad osadou*, On the road** – Universal 2005