Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

SPIRITUÁLY SE ZABYDLELY

První ročník byl docela odvážný experiment. Druhý se už stavěl na pevných základech toho prvního a pokrok byl zcela zřetelný. Každý rok si kladu tu otázku, zeptám se řečnicky i letos: narazí třetí ročník Spirituál Festu na své hranice dané omezením repertoáru?

Od festivalu, který se letos uskuteční stejně jako loni uprostřed září – v sobotu 17. 9. - po celý den na Slunečním náměstí a v přilehlém Komunitním centru sv. Prokopa, lze čekat spoustu zajímavých věcí. Sestava účinkujících bývá oproti podobným akcím velmi stabilní, přesto se vždycky objeví někdo nový: takhle loni zazářila pětice VocKap, letos by mohla překvapit třeba dívčí čtveřice G*apeels. Omezení na černošské spirituály, jakkoliv k tomu můžeme mít výhrady, nutí aranžéry k vynalézavosti a ke kutání v dalších vrstvách, aby jejich kapela či sbor nezpívaly třetí rok po sobě to samé. Aktivní pořadatelé různých hudebních akcí pak tady velmi snadno získají kontakty na vokální tělesa různých velikostí i žánrů (a samozřejmě různé kvality a finančních požadavků).

Letos se ovšem žánrové kyvadlo, zdá se, dost výrazně odkloní od folku. Zatímco na venkovní scéně, která startuje už ve 13 hodin, se představí soubory, které byly v seznamu účastníků i loni (Cantarina, Českolipský dětský sbor, Husitský sbor Kladno, Hradecké komorní tucteto, YMCA Jakoubek), z večerního programu od 18 hodin vymizeli zástupci folkového pojetí Kvokál, Bezefšeho a Pětník, zůstal jen Grandis. Na uprázdněné místo kromě již zmíněné skupiny G*apeels postoupil z loňské venkovní scény Cantus Jaroměř a očekává se i účast obzvlášť zkušené spirituálové zpěvačky Ireny Budweiserové. Produkce pořádajícího Geshemu a „domácích" Myšáků je pochopitelně samozřejmostí.

Podrobnosti najdete na webové stránce festivalu. Tak příjemnou sobotu a hezký poslech!