Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PROGLAS V TÝDNU OD 26. ZÁŘÍ

úterý 27. září od 19.15 h:
Bratři Bao a Sadio Cissokhové pocházejí ze Senegalu, kde vyrůstali v rodině tradičních vypravěčů a zpěváků griotů. Oba mistrně ovládají západoafrický strunný nástroj zvaný kora, kterým doprovázejí svůj zpěv v rodné mandinkštině a ve wolofštině. Letos v červenci Cissokho Brothers vystoupili na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou, kde s nimi Milan Tesař natočil exkluzivní rozhovor pro Radio Proglas. Pořad s ukázkami z náměšťského vystoupení si můžete poslechnout v úterý 27. září.

středa 28. září od 19.15 h:
Sváteční večer vám zpříjemní repríza rozhovoru s Karlem Holasem, houslistou skupiny Čechomor. Pořad je věnovaný především aktuálnímu albu Čechomoru Co sa stalo nové.

čtvrtek 29. září od 19.15 h:
Vsetínské duo Žamboši vyhrálo Krtečka v kategorii písničkářů na festivalu Zahrada 2003. Od té doby napsal Honza Žamboch řadu nových písniček, které rozhodně stojí za pozornost. Živé vystoupení Žambochů ze studia Proglasu si můžete poslechnout ve čtvrtečním Jak se vám líbí.

pátek 30. září od 19.15 h:
Další koncert ze studia nabídne Proglas v pátek 30. září. V rámci svého českého turné přijede do Brna Bohdan Mikolášek, známý písničkář, který se svou skupinou vystupoval na Portě už v první polovině 70. let. V současné době Mikolášek žije ve švýcarském Curychu, avšak stále skládá nové písně s duchovní tematikou v češtině. V pořadu Jak se vám líbí bude hrát skladby ze svého aktuálního alba Cestacíl.

sobota 1. října od 15 h:
V sobotu odpoledne Proglas reprízuje rozhovor se členy slovenské folkové skupiny Salamander. Její kapelník Roman Vámoš (v duu s violoncellistou Slávem Repaským) se letos jako jediný zahraniční účastník probojoval do finále Zahrady písničkářů a odtud na festival Zahrada.

sobota 1. října od 19.15 h:
Další vydání hudebního týdeníku Slyšte, lidé! bude patřit africké hudbě. Během 60 minut vykonáme okružní cestu po „černém kontinentu": začneme v Libyi, zastavíme se v Maroku, Mali, Senegalu, Sieře Leone, Beninu, Kongu, Jihoafrické republice, Zimbabwe, Keni a skončíme v Etiopii. Každou z uvedených zemí bude v pořadu zastupovat jeden interpret, jedna píseň a jeden styl africké hudby.