Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KOMPILAČNÍ TRUMF

Abych neustále kompilace jen nehaněl, našel jsem tentokrát jednu, kterou lze doporučit. Pochopitelně pouze v případě, že máte rádi jednoho interpreta a nevadí vám, že na písničkách té kompilace zpívá pokaždé s někým dalším. Inu dueta – ale tentokrát mají hlavu a patu a kompilace je smysluplná.

Tím interpretem je Karel Černoch, tou kompilaci CD Srdcové trumfy a na albu najdeme 20 písniček spolu s 20 dalšími inteprety. Jediná interpretka se opakuje, a to je Marie Rottrová, v jedné písni jsou spoluzpěváci dva: J. Mayer a A. Gondolán ve skladbě Každý den by pro nás měl být svátkem. Ostatní jsou v dvojzpěvu s Karlem vždy jen jednou. Už tento výčet svědčí o tom, že se hlavní sólista spolu s kompilátorem alba Jiřím Brodským nad výběrem pořádně zamysleli a písničky zvažovali. Ostatně, vkus Jiřího Brodského i jeho rozsáhlé praktické znalosti jsou prověřeny desítkami let rozhlasové práce – ukazuje se, že kompilátor, právě tak jako interpret, musí za sebou něco mít – aby se vědělo, jak a co kompilovat, ale také aby vůbec bylo z čeho kompilovat, když někdo zpívá 5 či 10 let, tak prostě chlup na dlani nenajdete.

A to je druhé plus alba – z archivu Karla Černocha šlo sestavit tento reprezentativní výběr duet zřejmě bez problémů. A určitě bych si na několik dalších ještě vzpomněl. Samozřejmě, ne každá písnička tohoto výběru byla hitem, ne každá se stala evergreenem, mnohé byly natočeny zjevně účelově, ale i u takovýchto můžeme sledovat, jak osobnost typu Karla Černocha, která desítky let až dodnes zvládá i „one man show" v nejrůznějších žánrech, se dokáže přizpůsobit tomu, s kým duet zpívá. Jakkoliv by se  při pohledu na některé pěvecké partnery na CD zdálo, že jsou to spíš sparring-partneři, není tomu tak. Karel Černoch umí přesně vystihnout nejen ducha písně, ale i přístup, jaký je třeba zvolit, aby duet byl duetem a ne duelem. CD také dobře ukazuje, s jakou jistotou se Karel Černoch díky svým  pěveckým kvalitám pohybuje mezi žánry, ačkoliv jeho základní žánrová cesta časem byla třeba i mnohem jednodušší. Opět důkaz, kdy teprve si interpret může takovouto "přelétavost" dovolit". Zase to není po 5-10 letech účinkování…

Na CD najdeme pochopitelně asi nejslavnější duety s Filipem Brabcem Víc než přítel nebo Láska prý s P. Dvorským, ale také jednu (jedinou, bonusovou) novinku, kterou Karel nazpíval se svou dcerou Terezou. Nechybějí evergreeny, např. Slečna sen s N. Urbánkovou. Uslyšíme kromě dalších standardů i perly typu Árie měsíce s Waldemarem Matuškou či Dotýkat se hvězd s Evou Pilarovou, nebo nové verze známých písní: Pár slov, pár kroků, pár gest s L. Machálkovou či Zejtra už ti sbohem dám s M. Absolonovou Mezi ty účelovější patří asi Ó Monte Christo s D. Hůlkou nebo Tančíš sama s P. Mukem. Víc než přítel zazní pak v závěru CD ještě jednou – se Z. Srstkou, což dokazuje i Karlův smysl pro humor i jistou sebereflexi. Kdopak jiný, než ten, kdo si je svým uměním jist, by si takto nechal svůj hit upravit? I když… No, asi právě tahle píseň by potřebovala vizualizaci, aby bylo jasné proč právě Z. Srstka – jako zpěvák není úplně v pořádku.

CD doporučuji jako studijní materiál interpretům, kteří na něco podobného pomýšlejí, a kompilátorům, kteří se chtějí pokusit o něco takového, a jako zdroj pohody pak všem posluchačům.