Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

PROGLAS V TÝDNU OD 17. ŘÍJNA

pondělí 17. října od 19.15 h
Juraj Turtev je jedním z nejvytíženějších bluesových muzikantů na Slovensku. Zpívá s kapelou Bluesweiser, je kapelníkem all-stars souboru Dura & Blues Club a vedle toho hraje své písně i s mladšími muzikanty v uskupení Dura & Blues Groove. Nejnovější Turtevův projekt Modroblues obsahuje zhudebněné básně slovenské básnířky Judity Kaššovicové. Turtev s několika doprovodnými muzikanty část tohoto pásma předvede naživo v pondělí večer ve studiu Proglasu.

úterý 18. října od 19.15 h
Šumperská skupina o5&Radeček začínala kdysi s folkovým repertoárem. Postupně se však posouvala směrem k melodickému poprocku a své nové album dokonce pojmenovala Mainstream. Kapela o5&Radeček je v současné době jedním z nejhranějších interpretů v českých komerčních rádiích, avšak její melodické písničky se hodí i ke klidnějšímu vysílání Proglasu. Rozhovor s "Radečky" moderuje na Proglasu Radek Habáň.

středa 19. října od 19.15 h:
O novinkách vydavatelství Indies bude tentokrát hovořit Petr Vaněk z producentské skupiny MG. Představí vám dvojalbum Slet bubeníků, připravovanou kolekci písniček pro děti Havěť všelijaká a určitě bude řeč i o připravované kolekci písničkáře Jana Buriana Dívčí válka.

čtvrtek 20. října od 19.15 h:
Letos na jaře absolvoval slovenský jazzový zpěvák Peter Lipa úspěšný koncert v pražském Paláci Akropolis. Vznikla tam živá nahrávka, která nyní vychází na CD a DVD u Indies Records. Lipu na ní doprovázejí výborní muzikanti Michal Žáček (saxofon), Marcel Buntaj (bicí), Martin Gašpar (basa) a Juraj Tatár (klávesy). Rozhovor s Petrem Lipou Proglas vysílá ve čtvrtek 20. října.

pátek 21. října od 19.15 h:
Pražskou folkovou skupinu Noi přirovnává vydavatel k legendárním Čp. 8. Noi skutečně hrají podobně zádumčivé poetické písně, avšak od slavné karlovarské kapely se odlišují především křesťanským zaměřením textů. Mimo jiné o tom, jak dokáže ve svých písních skloubit téma mezilidské lásky s duchovní tematikou, bude ve studiu Proglasu hovořit Petr Wagner, zpěvák a textař skupiny Noi.

sobota 22. října od 15 h:
Ve středu 15. října hrála živě na Proglasu pražská folková skupina Jauvajs. Reprízu pořadu, který moderoval Radek Habáň, vám nabídneme v sobotu 22. října odpoledne. Jauvajs, držitelé Krtečka ze Zahrady 2003, letos natočili své druhé album Čas se nehýbá.

sobota 22. října od 19.15 h:
Hudební týdeník Slyšte, lidé! bude tentokrát patřit novinkám z blues. Představíme si dvě americké nahrávky – nové album skupiny Roomful Of Blues a výběr skladeb hráče na foukací harmoniku Charlieho Musselwhitea. Dále uslyšíte dvě bluesovější skladby z nového alba Erica Claptona a několik ukázek z projektu Modroblues slovenského bluesmana Juraje Turteva.