Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KEITH URBAN

Keith Urban má právě aktuální hitparádovou písní Better Life, která je na 10. místě CTF, a tak se mu věnujeme ve správnou chvíli.

Keith Urban se narodil na Novém Zelandu, záhy s rodiči přesídlil do Austrálie, a tam se už v šesti letech začal učit na kytaru. V osmi už vyhrával talentové soutěže a projevoval i herecký talent, takže navštěvoval nejrůznější kroužky, kde se naučil i recitování, hereckým základům a učení textům – vše se mu později velmi hodilo. Jeho otec se velmi zajímal o americkou country, a tak hudební nadání mladého chlapce bylo formován písněmi Glena Campbella, Dolly Parton nebo Dona Williamse. Keith sám pak objevil pro sebe kytarovou hudbu Dire Straits a Fleetwood Mac a začal se o techniku hry kytaristů těchto skupin zajímat hlouběji.

Svou kariéru odstartoval Keith Urban na australské hudební scéně způsobem vskutku revolučním: devadesátá léta přála v Austrálii v hudbě novinkám, a tak mladý, kytarově zručný, pohledný blonďák hrající country podle rockových vzorů okamžitě zaujal. Jeho první album mu vyneslo několik ocenění pro mladé začínající talenty a Keith začal pokukovat po Americe – a v roce 1997 se tam rozhodl přesídlit spolu s bubeníkem Peterem Clarkem. Poté, co sehnali basistu, vytvořili trio a začali vystupovat.

Osobitá hudební tvář celého tria, ale zejména hra Keitha Urbana na kytaru nezůstala bez povšimnutí hudebních producentů v Nashvillu, a tak Keith podepisuje smlouvu s firmou Capitol a v tomtéž roce, tedy v roce 1997 vydávají první americké album – The Ranch. Album zaujalo přesně tím, čím mělo – kytarou Keitha Urbana – jak kritiky, tak i ostatní muzikanty, kteří ho začali žádat o studiové kytarové party do svých písní. A tak Keitha můžeme slyšet hrát v písních Gartha Brookse nebo Dixie Chicks.

Úspěch měl Keith Urban i jako zpěvák, a tak svou kariéru dělil mezi studiové nahrávání se spoustou zkušených muzikantů a mezi živé vystupování. Studiová práce mu ale také umožnila seznámit se blízce s muzikanty, které pak mohl požádat o spolupráci na svém budoucím albu a svým způsobem si vybrat i producenta – tím se stal jeden z vrcholných nashvillských muzikantů Matt Rollings. Známosti ze studia se přenášely i na pódium – a Keith Urban vystupoval jako host na koncertech Dwighta Yoakama nebo Tima McGrawa – a ti mu pochopitelně opláceli stejnou mincí.
 
Kariéru má Keith Urban ještě z té větší části před sebou, je však už pojmem mezi muzikanty kvůli své hře na kytaru, mezi obecenstvem pro zpěv i vzhled a recenzenti oceňují obojí – mimo jiné i cenou Grammy za nejlepší instrumentální výkon a řadou dalších countryových ocenění.