Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

George Strait

George Strait se po celou svou dosavadní kariéru inspiroval tradiční country, nenechal se zviklat moderními návraty k honkytonku nebo westernswingu a předznamenal tak nástup neotradicionalistů v devadesátých letech, přitom však se nemusel vůbec podbízet a jeho popularita, zúročená i do nejrůznějších countryových ocenění je trvalá.

George Strait se narodil a vyrůstal v Texasu, na ranči, který jeho rodina vlastnila více jak stovku let. V dětství rodinu ale opustila matka s dcerou,a syna ponechala otci. George většinou žil přes týden ve městě a o víkendu na ranči, protože chodil na základní i střední školy právě tam, nikoliv do místních. Tam se také začal zajímat o muziku – nejprve hrál v garážových kapelách rock and roll. Pokusil se jít i na univerzitu, ale to ho záhy přestalo bavit, zejména, když se zamiloval do své spolužačky a vzal si jí. V roce 1971 vstupuje do armády.

V armádě začal hrát country v armádní skupině Rambling Country, která měla i pár civilních vystoupení pod názvem Santee. V roce 1975 Strait odchází z armády a vrací se do texasu, aby si dokončil vzdělání na texasské státní univerzitě v San Marcos – tam studoval zemědělství a také založil svou první kapelu Ace in the Hole. S tou natočil pár demosnímků, ale bez větší pozornosti. Proto se v roce 1979 vydává do Nashvillu: Chvíli trvalo, než našel ty správné kontakty, ale povedlo se, a v roce 1980 podepissuje kontrakt s firmou MCA.

V roce 1981 na jaře vydává George Strait svůj první singl Unwound a hned se s ním dostává do Top ten. Další – Down and out byl 16., a třetí If you are thinking… je i třetí na hitpraádě v roce 1982.Nu a pak už následoval jeden hit číslo 1 za druhým – jako první byl Fool hearted memory a za celá osmdesátá léta jich bylo celkem 31. Celá osmdesátá léta George Strait dominoval americké country a jeho alba byla platinová, nebo alespoň zlatá.Georgi Straitovi se povedl i úspěšný přechod do devadesátých let, kdy nastupovala nová generace interpretů, kteří těžili spíše z honkytonku, zatímco George Strait vycházel vždy z tradiční country – i když drobné úpravy zvuku svých písní také udělal a tak jej třeba nástup Gartha Brookse nepřekvapil ani nepřeválcoval.

V roce 1992 natáčí svůj první film – Pure country a v druhé polovině devadesátých let vydává nejrůznější tématické kolekce svých písní, se kterými stále boduje v CTF. V prvních letech nového tisíciletí pak i trochu experimentuje, ladí se do pozice superstar,  ale publikum i kritici správně poznají, že countryové kořeny jsou v jeho písních všudypřítomné a jejich přízeň nepolevuje. Zatím posledním úspěchem je letošní titul Somewhere down in Texas.