Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Tichá parta v Lucerně

Lucerna Music Bar mi původně připadal na koncert takto slavné kapely příliš těsný, bylo pro mě překvapením, že se nakonec ani zdaleka nezaplnil. Je pravda, že Buty v současnosti jezdí jako tzv. tichá parta, čímž se chtějí asi vymezit proti minulým rokům. Že by fanoušci začali zapomínat?

Radek PastrňákNutno říct, že muzikantům tento fakt naprosto neubral na chuti si koncert pořádně užít, zrovna tak jako všem, co dorazili. Byla jsem zvědavá, jak se tichá parta projeví. Složení nástrojů na pódiu – kytary, bubny, klávesy, baskytara a dechové nástroje nijak nedávaly tušit utlumení stylu kapely. Koncert však byl zahájen vpravdě akusticky – Radek Pastrňák sám s kytarou písničkou Píšťalka (Pískej si pískej). Počáteční dojem, že jsem dorazila na koncert osamělého písničkáře, byl smazán hned další písničkou, ve které už se zapojil zbytek kapely.

Přiznám se, že nepatřím mezi náruživé buťácké fanoušky a jejich písničky znám spíš prostřednictvím kolegy, který si jejich cédéčka pouštěl v práci, z rádia anebo náhodným poslechem na festivalech. Nejsem tedy žádný znalec, ale kromě toho, že se více uplatnila kytara či dechové nástroje, jsem žádnou výraznější změnu oproti tomu, co jsem slýchávala, nezaznamenala. I když se měla dojem, že si v současné době žije kapela svou minulostí, v písničkách se pořád projevovala hravost a chuť nehrát mechanicky stejně, ale ve stejné melodii nacházet nové možnosti. Dočkala jsem snad všech nejznámějších hitů včetně Taty, Mám jednu ruku dlouhou, Františka, ale i kousků z posledního řadového alba Normale. Zaujala mě, a podle ohlasu zbytek publika neméně, sóla na několik dechových nástrojů, z celé kapely sálala radost, že si můžou dohromady zahrát.

Po necelých dvou hodinách hraní si posluchači museli dlouho vytleskávat přídavek, jejich opakovanou snahu Pastrňák odměnil pokusem o vtip, což nebylo shledáno dostatečně uspokojivé. Takže přece jen na další písničku nakonec došlo… Řekla bych, že v období, kdy dav v ulicích a v obchodech houstne a předvánoční adrenalin stoupá, byl koncert svou pohodovou hudbou a atmosférou správným lékem proti stresu a těžko zklamal někoho, kdo si za chtěl advent trochu hudebně zpříjemnit.

Ilustrační fotografie je převzata z neoficiálních stránek skupiny.

Buty jako tichá parta, 29. 11. Lucerna Music Bar, Praha