Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

LeAnn Rimes

V roce 1996 se LeAnn Rimes vynořila jakoby odnikud a okamžitě upoutala na sebe pozornost v celých Spojených státech, když nazpívala píseň Blue. Nejen tím, že její silný a plný hlas tolik připomínal Patsy Cline, ale také tím, že jí bylo teprve 13 let. Podobně jako Tanya Tucker nebo Brenda Lee, i kariéra LeAnn Rimes začala bleskově hned prvním singlem, natočeným ještě v dětském věku.

Úspěch písně Blue nebyl náhodný – po několika pěveckých soutěžích si jedenáctileté LeAnn všiml DJ a skladatel Bill Mack, který kdysi v historii písničku Blue napsal pro Patsy Cline, ta ale zemřela dřív, než jí stihla natočit. Rozhodl se talent LeAnn kultivovat a dvouletá práce přinesla už zmíněný úspěch. Bill Mack zamýšlel LeAnn směřovat spíše do středního proudu, podobnost s Patsy Cline byla však silnější.

LeAnn Rimes se narodila 28. 8. 1982 v texasském Garlandu a zpívat začala již jako dítě, s chutí se účastnila pěveckých soutěží, a jak již bylo uvedeno, vyplatilo se jí to. V 11 letech vydala dokonce své první demo album u malé místní firmy – ani to nebylo úplným propadákem, byť úspěch mělo zejména v okolí zpěvaččina rodiště.

Po písni Blue měla LeAnn v roce 1995 na stovku koncerů a TV vystoupení po celém Texasu a její popularita hranice země rychle překročila. Podepsala také kontrakt s firmou Curb, a ta znovu vydala singl Blue s poznámkou, že to je hlas, na který skladba 30 let čekala – píseň před LeAnn i po ní nazpívalo několik zpěváků, ale pozornost neupoutala. Stejnojmenné album pak vyšlo v roce 1996 v létě. Debutovalo na 3. místě CTF a prodalo se ho 123 000 výlisků během prvního týdne po vydání.

LeAnn Rimes pochopitelně začala sbírat i ceny – v roce 1996 byla nominována na cenu Horizon pro objev roku i na cenu za nejlepší ženský vokál a stala se nejmladší zpěvačkou, která tuto nominaci dostala. Další alba následovala v roce 1997 i 1998, v roce 2001 si trochu odskočila k popu, ale album z roku 2005 už bylo zase současně countryové.

LeAnn Rimes bude legendou pořadu Countryrádia v sobotu 10. prosince v 19.00 a uslyšíme i její aktuální 3. místo CTF: Probably wouldn't be this way.