Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v závěru roku

pondělí 26. prosince od 19.15 h
Brněnská folková skupina Mošny natočila pro své příznivce vánoční album Od večeře kosti. Zařadila na ně známé koledy, úpravy vánočních spirituálů od Spirituál kvintetu i vokální úpravy z oblasti vážné hudby. Rozhovor s kapelníkem Jiřím Kačerem Mrázkem a jednou ze zpěvaček Mošen Kateřinou Svobodovou uvedeme ve vánočním vydání pořadu Jak se vám líbí v pondělí 26. prosince.

úterý 27. prosince od 19.15 h
V roce 1996 nahrála skupina Cimbal Classic v čele s hráčem na cimbál Daliborem Štruncem album méně známých valašských koled Vánoce v Rožnově. Na CD účinkuje také ženský sbor Polajka z Rožnova pod Radhoštěm a jako host varhaník Martin Jakubíček, který se spolu se Štruncem podílel na aranžích. Protože letos album vyšlo v reedici, pozvali jsme si k mikrofonu Dalibora Štrunce a Martina Jakubíčka, aby vám je připomněli. Rozhovor s nimi můžete poslouchat v úterý 27. prosince.

středa 28. prosince od 19.15 h
Skupina Švihadlo, která se v Čechách už přes 20 let věnuje jamajskému reggae (a ve které zpívá rodilý Jamajčan Vincent Richards), vydala letos nové album Oči otevřený. Po nedávném experimentování s tanečními remixy se kapela vrací k "obyčejné písničce", stále však v houpavém stylu reggae. Vedle základní osmičlenné sestavy (jejímiž členy jsou například saxofonista Bharata Rajnošek nebo kytarista Jiří Charypar) na albu účinkuje dívčí vokální soubor G*Apeels. O autorství většiny písní se podělil Vincent Richards s druhým zpěvákem a kytaristou Petrem Šturmou. Právě Šturma, jeden ze zakládajících členů Švihadla, bude hostem našeho pořadu Jak se vám líbí ve středu 28. prosince od 19,15 h.

čtvrtek 29. prosince od 19.15 h
Jeden z nejslavnějších jazzových kontrabasistů, Čechoameričan George Mraz, si v roce 2000 pozval do Spojených států klavíristu Emila Viklického a cimbalistku a zpěvačku Zuzanu Lapčíkovou, aby společně natočili jazzové úpravy moravských lidových písní. Album s názvem Morava výrazně bodovalo v amerických jazzových žebříčcích, avšak u nás se o něm příliš nevědělo. Až letos na podzim vyrazili všichni tři protagonisté (spolu s bubeníkem Laco Troppem) na slovensko-české turné, během něhož album představili. Při té příležitosti navštívili Emil Viklický a Zuzana Lapčíková studio Proglasu, aby zavzpomínali na nahrávání v Americe a řekli pár dalších zajímavostí o tomto výjimečném albu. Součástí pořadu, který vám nabídneme v repríze ve čtvrtek 29. prosince večer, je i telefonický rozhovor s Georgem Mrazem.

pátek 30. prosince od 19.15 h
Skupina Spirituál kvintet oslavila letos na podzim 45. výročí od svého vzniku. Při té příležitosti vydala nové studiové album Křížem krážem, na němž se představuje v nové sestavě s Jiřím Holoubkem, kytaristou a zpěvákem, který nahradil tragicky zesnulého Jiřího Zicha. Rozhovor se všemi mužskými členy Spirituál kvintetu – tedy s Jiřím Tichotou, Dušanem Vančurou, Jiřím Cerhou a Jiřím Holoubkem – vám nabídneme v pátek 30. prosince.

sobota 31. prosince od 16.30 h
Jako každoročně budeme i tentokrát na Proglasu v několikadílném pořadu rekapitulovat, co zajímavého se přihodilo v hudební oblasti doma a ve světě v uplynulých 12 měsících. Cyklus o nejzajímavějších hudebních albech roku 2005 bude mít čtyři 60minutové části, které postupně odvysíláme v rámci týdeníku Slyšte, lidé! První díl bude patřit českému folku a příbuzným žánrům, druhá část dalším albům z domácí produkce. Třetí pokračování věnujeme zahraniční scéně a konečně ve čtvrtém dílu se budeme věnovat jazzu (domácímu i zahraničnímu). První díl tohoto přehledu hudebních událostí roku 2005 budeme vysílat v premiéře v mimořádném termínu na Silvestra, tedy 31. prosince, od 16.30 h. Reprízu uvedeme v obvyklém čase, tedy následující úterý (3. ledna) v 16.55 h. V pořadu uslyšíte písně od těchto interpretů: Navzájem, Dún an doras, Czaldy-Waldy Quartet, Irish Dew, Jiří Smrž, Panoptikum (Cicvárek/Kabelková/Kříž), Noi, Spirituál kvintet, Maraca/Zimbova, Čechomor, Cymbelín, Jiří Vedral, Radůza, Martina Trchová a Jan Zubryckyj.

neděle 1. ledna od 19 h:
Do jedenáctého roku své existence vstupuje hitparáda Kolem se toč, posluchačský žebříček Radia Proglas. Ve speciálním vydání představí 1. ledna posluchačům Radek Habáň nejúspěšnější skladby roku 2005.