Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 16. ledna

úterý 17. ledna od 19.15 h
Folková kapela Vespol z Dolního Újezdu u Litomyšle natočila loni na podzim půlhodinové demoalbum Daleko široko… s devíti písněmi. Vedle autorských skladeb kapelníka Jindřicha Čejky a několika zhudebněných lidových textů CD obsahuje dvě zhudebněné básně Jana Skácela. Rozhovor s členy Vespolu vám Proglas nabídne v úterý 17. ledna. Pořad moderuje Petr Pololáník.

středa 18. ledna od 19.15 h
Do edičního katalogu vydavatelství Indies Records nahlédneme ve středu večer s Milanem Pálešem. V rozhlasových premiérách uslyšíte některé novinky jeho produkční skupiny Možnosti. Těšit se můžete na ukázky z připravovaného koncertního alba Jablkoně s názvem Oslava nebo na novinku brněnské alternativně rockové kapely Swordfishtrombones. Řeč bude také o hardcorové skupině Mushy Muxx a možná se dočkáte i ukázky připravovaného druhého alba vyškovského Koňaboje.

čtvrtek 19. ledna od 19.15 h
Blaf je skupina z Jablunkova, východní výspy naší republiky. Hraje směs country, bluegrassu a folku a zpívá svérázným nářečím na pomezí češtiny a polštiny. Rozhovor s členy Blafu bude Proglasu vysílat 19. ledna. Kapela vám představí své aktuální album Pop-jewki.

pátek 20. ledna od 19.15 h
Loni v prosinci oslavil Proglas 10 let. Při té příležitosti vznikl rozhovor Lucie Endlicherové s hudebním redaktorem a dramaturgem Milanem Tesařem, který vybírá hudbu a připravuje autorské pořady od prosince 1995. Pořad 10 let hudby na Radiu Proglas opakujeme v pátek 20. ledna.

sobota 21. ledna od 15 h
Skupina Traband zakončila v prosinci rozsáhlé koncertní turné a zahájila svou asi roční pauzu. Během ní chce kapelník Jarda Svoboda především skládat nové písně a také přemýšlet, co bude s Trabandem dál. Proglas vám v sobotu 21. ledna odpoledne nabídne reprízu rozhovoru s Jardou Svobodou. V pořadu bude řeč nejen o plánech do budoucna, ale především o novém koncertním CD a DVD 10 let na cestě, které je ohlédnutím za dosavadní kariérou oblíbené kapely.

sobota 21. ledna od 19.15 h
V rámci cyklu Slyšte, lidé! Proglas odvysílá poslední část čtyřdílného seriálu o nejzajímavějších hudebních albech uplynulého roku. Tentokrát bude řeč o českém i zahraničním jazzu. Těšit se můžete na francouzského trumpetistu Erica Truffaze, na akustické trio Prokop-Hrubý-Andršt, na Čechoameričanku Martu Topferovou, na skladatelku a basistku Meshell Ndegeocello nebo na swingovou kapelu ze Zimbabwe.