Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vespol: Daleko široko

Vespol na Smiřickém hrnciJako když hrách na stěnu hází. Původně jsem myslel, že kolega recenzent Miloš Keller kritizuje desky kapel hrajících vlastní úpravy lidových písní kvůli mimořádnému osobnímu vztahu k folklóru. Ale asi ne. Dalším, kdo si na sebe z lidovek upletl bič, je východočeský Vespol. Proč?

Deska Daleko široko je na pomezí mezi demem a regulérním albem. Ani ne tak délkou – debut Jarretu byl ještě kratší – ale výběrem repertoáru a stylem. Z devíti skladeb je jich pět na lidový text, přičemž jen úvodní Černé oči si zachovaly zcela originální melodii. A protože pod dalšími dvěma písničkami je podepsán jako textař Jan Skácel, vypadalo by to, že má kapela nouzi o vlastní dobré texty. Přitom ale Křižovatky ukazují, že Jindra Čejka psát umí.

Z opakovaného poslechu jsem získal pocit, že Vespolu moc o slova nejde. Kdyby zpěvačka v titulní písni Daleko široko zpívala cokoliv jiného nebo třeba jen „nanana", působilo by to možná lépe. Takhle se zdá, že lidový text tvoří jen slovní vatu kolem tvůrčí hudební práce.

Hlavně ukázat, jak nám to šlape, pomazlit se se sóly a předvést, co nás všechno napadlo, když už jsme v tom studiu. (K tomu účelu byl asi angažován hostující bubeník a skladby vybaveny patřičnou délkou.) A ono to většinou šlape, jenže pokaždé jiným směrem: šíleně dlouhé Černé oči střídají komorní a na hlasech postavená místa s jalovými folkrockovými mezihrami; Daleko široko nebo Láska připomínají již zmiňovaný Jarret, Anička s akordeonem míří do Latinské Ameriky, občas se nesměle ozve klasický folkový obrat. Při třípísničkových hraních taková skladba repertoáru může působit pestře a zajímavě (však se také Vespol dostal do semifinále poslední Trampské Porty), z půlhodinového bloku bych byl ovšem jako posluchač zmaten.

Nu což. Víc vlastních textů, proškrtání meziher a sól, ujasnění hudebního názoru, a pak si další desku moc rád poslechnu. Potenciál k tomu kapela rozhodně má.

Vespol: Daleko široko (Černé očiProsbyDaleko širokoAničkaKřižovatkyVíraLáskaDobře mi jeUkolébavka), celkový čas 30:43, vlastním nákladem 2005.