Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Štěpán Rak chválí čaj

„Když kytara Štěpána Raka zní jako orchestr, jsem vždy fascinován. Neméně když se tiše osamostatní na rozsochaté téma CIT. Pojí-li se k němu navíc CHVÁLA ČAJE, šíří se vůkol fantazie, rozum, lakoničnost i meditace: prostor se chví, myšlenka se tříbí, do hry vstupuje SEN…" To napsal Ludvík Kundera o novém CD fenomenálního kytaristy a skladatele Štěpána Raka Chvála čaje, které bylo vydáno a pokřtěno v listopadu 2005. Jedná se o melodie inspirované chutí, vůní a magií různých čajů. Byly nahrány ve studiu Českého rozhlasu v Ostravě a jedná se většinou o „připravené improvizace". Jednotlivé skladby vždy uvádí cinknutí zvonečku, které upozorňuje, že se servíruje další čaj. A že se jedná vskutku o prvotřídní a lahodné sorty čajů, snad ani není třeba dodávat.

Najdeme tu celkem 22 Rakových originálních kompozic s názvy podle čajů ze všech koutů světa, do nichž nás interpretova kytara přenáší. Většina skladeb tu má pohodový, rozjímavý charakter, ale rozhodně ne uspávací. Jednou z nejchytlavějších je Irský čaj, v níž jakoby zněl irský buben bodhran a místy i houslové pizzicato.

Štěpán Rak na tomto albu opět dokazuje, že umí využít dostupné výrazové prostředky kytary jako nikdo jiný. Je úžasné, kolika různých barev zvuku je schopen dosáhnout nejen v rámci alba nebo jedné skladby, ale někdy i v jeden okamžik, když třeba hraje ostře znějící tremolo a pod něj současně jemné, měkké tóny. Za zmínku stojí i Rakovo použití v kontextu klasické kytarové hry neortodoxních prvků, jako například hraní na strunách za ořechem, perkusní zvuky, nebo zpěv – jen málokterý klasický kytarista ke své hře ještě zpívá. Celé album Chvála čaje doprovází kresby Jitky Stojanové a dvojverší Ludvíka Kundery, takže se vlastně jedná o multimediální projekt. Štěpán Rak ho věnoval své manažerce Lindě Mahelové, která ho právě k čajům přivedla a která o něm říká: „Myslím, že tyto skladby přišly ke Štěpánovi ,odjinud‘, a myslím, že i on to tak cítí."

Ať už skladby přišly ke Štěpánu Rakovi odkudkoliv a ať už holdujete nebo neholdujete čajům a čajovnám, určitě si hudbu na tomto CD užijete. Představuje totiž to nejlepší ze současné světové klasické kytarové tvorby. Doufejme, že se časem také dočkáme vydání Rakovy skladby 20 000 mil pod mořem, kterou občas hrává na koncertech.