Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Hawkshaw Hawkins

Dnešní legendou bude  zpěvák s trochu neobvyklým jménem Hawkshaw Hawkins. Hawkshaw Hawkins byl nejen velký zpěvák, kytarista, skladatel a bavič, ale také velký muž – měřil 6 stop a 6 palců, hlas měl naopak hluboký. Byl typem pódiového umělce, jakkoliv byl v době své aktivní činnosti známý, populární a vyhledávaný, dlouho neměl výrazný gramofonový a hitparádový úspěch. Hlavní jeho rozhlasový úspěch přišel v roce 1946 v rozhlasové šou Wheeling jamboree. V roce 1953 podepsal kontrakt s RCA a také se stal členem GOO. Slogan v té tobě měl: Muž s 11 a půl yardy osobnosti. Během padesátých let ještě dvakrát vyměnil nahrávací firmu, jeho projev se stal postupně více studiovým, ale úspěch jeho živých gagů se na desky stále nedařilo přenést.

Hawkshaw Hawkins se narodil 22. 12. 1922 v Huntingtonu v Západní Virginii a od 15 let samostatně vystupoval na zábavních pódiích v barech i koncertních sálech. Také účinkoval v místní rozhlasové stanici, odkud postupoval do stále větších a významnějších stanic a pořadů po celou druhou polovinu třicátých a první polovinu čtyřicátých let. Také hodně cestoval po USA se svým revuálním pořadem, často se svým kolegou Clarence Sherlockem Jackem. V roce 1942 šel do armády a sloužil na Filipínách – i tam v armádním rádiu.

Po návratu z armády měl Hawkshaw Hawkins menší hit – bylo to v polovině 40. let a jmenoval se Sunny side of the mountain. V roce 1948 měl první velký hit: Pan American – ten už byl v Top ten. Nu a další hity následovaly na přelomu 40. a 50 let.

Přelom 50. a 60. let byl pro Hawkshawa Hawkinse ve znamení spolupráce s firmou Columbia, Hawkshaw Hawkins trochu uhladil svůj projev směrem k popu a natočil i několik cover verzí dřívějších hitů, ale také se usadil na farmě blízko Nashvillu a oženil se se zpěvačkou Jean Sheppard. Natočil také píseň Lonesome 7-7203 a ta se stala hitem č. 1 – toho se ale bohužel už HH nedožil, protože zemřel při stejné letecké havárii jako Patsy Cline a Cowboy Copas – 5. 3. 1963.

Navzdory  předčasné smrti Hawkshaw Hawkinse i tomu, že jeho umění bylo především bezprostřední – pódiové a koncertní, jaho písničky zůstaly zapsány do zlatého fondu country a dokonce skoro tři desítky let po jeho úmrtí se na něj nezapomnělo při vydávání souhrnných kompilací. Firma Bear Family vydala v roce 1991 kompilaci s názvem Hawk, a ta se setkala se stejným úspěchem, jako výběr ostatních, třeba i ještě zpívajících hvězd country té doby. I jeho síla byla tedy v upřímném přístupu ke country. Jeho písničky uslyšíte v pořadu Countryrádia Zadáno pro legendy v sobotu 21. 1. 2006 od 19.00.