Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Gregor Sedláček

Ne, nespletl jsem se – není to ani nový písničkář, ani se Petr nepřejmenoval. Je to duo.

„V mém usilovném přemýšlení, zda s muzikou skoncovat či nikoliv, mě zastavil pámbu a poslal mi do cesty Tomáše Gregora – a jak to dopadlo, uslyšíš," píše v průvodním dopise k CD s pěti písničkami už zmiňovaný Petr Sedláček.

Vy si můžete o CD zde maximálně počíst, slyšet můžete třeba v Hudebním kurýru Countryrádia (neděle 19.00). Osobní pocity umělců jsou pro tvorbu asi to nejdůležitější, a tak je dobře, že se ti dva sešli. Pokud lze soudit z pěti písní demosnímku, Petr Sedláček poněkud zdramatičněl a zvážněl, což není na škodu – Mandarinku už jsem mu pomalu přestával věřit.

Petr Sedláček. Převzato w oficiálních stránek umělceJeho muzika je nyní temná, a trochu překvapivě se ponurost na delší ploše nerozmělňuje, ale stupňuje (Bohnice blues mají 4:47), současně ani krátké skladby nejsou bez vyznění (Klíčová dírka má 1:19). Není to však drama, ze kterého by na vás padala deprese či beznaděj, ale spíš snaha rvát se s nepřízní a ranami v písních popisovanými – takže vlastně písničky posluchače povzbuzují.  Přitom Petr Sedláček nepotřebuje velké rekvizity, většinou si ke stavbě dramatického obrazu vystačí s rekvizitami obyčejného života dvou lidí. Zcela se ale nezapře či nepopře, v písni Co mi na očích vidíš se objevuje několik obratů, známých z jeho předešlého, řekněme veselého období.

Autor hudby a textu i interpret v jedné osobě v písních spíš deklamuje než zpívá, spíš šeptá a přiškrceně naléhavě křičí, než že by pečlivě intonoval – i to ale k písničkám patří. Sem tam cituje i motivy odjinud (Co mi na očích vidíš). Hitem bude stručná Včera jsi nebyla doma, nejpůsobivější je asi Bohnice blues (už pro tu formu) a u Velkého slova to už Petr přehnal a spadnul řemen. Některá témata už ale jako bych znal (Klíčová dírka).

Tomáš Gregor na cédéčko dodal  doprovodnou kytaru, zpěv a (citováno z obalu) slovenský folkový optimismus. Ostatně i na Slovensku – v Prievidzi – to bylo točeno. Z hlediska melodií či aranží snímek nevybočuje z folkových standardů, síla je tedy ve zpěvu a textech. A to není málo. Jsem zvědav, zdali to Gregorovi Sedláčkovi vydrží na plnohodnotné album. Tohle je příslib  toho, že bychom nemuseli poslouchat jen monotónně meditující sólisty.

Sedláček-Gregor: Demo 2006, vlastním nákladem 2006, 15:40

Včera jsi nebyla doma, Klíčová dírka, velké slovo, Bohnice Blues, Co mi na očích vidíš.