Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 20. března

úterý 21. března od 19.15
Vyškovská skupina Koňaboj, vítěz festivalu Zahrada 2003, vydává v těchto dnech své druhé album, nazvané Omalovánky. Najdete na něm lidové písně z Horňácka, Kopanic, Podluží a dalších oblastí Moravy ve folkrockových a poprockových úpravách Davida Řeháka a manželů Milana a Jiřky Šánových. Album vám ve studiu Proglasu představí právě kytarista David Řehák spolu s kontrabasistou Tomášem Bézou.

středa 22. března od 19.15
Ostravská skupina Celtic Cross skončila na druhém místě v divácké soutěži o Krtečky na festivalu Zahrada 2004. Nyní vlastním nákladem vydala své první album – koncertní nahrávku s názvem Live. Na CD převažují instrumentální skladby původem z Irska, avšak nechybějí ani zpívané balady. Více se dozvíte v rozhovoru s členy kapely ve středu od 19.15.

čtvrtek 23. března od 19.15
Své druhé oficiální připravuje písničkář Pavel Pokorný z Třebíče. Několik písní natočil ve studiu Luboše Javůrka z Bokomary, zbytek točil v Praze u Bohouše Zatloukala. CD se bude jmenovat Pokoj pro hosty a bude obsahovat jak písně nahrané jen s kytarou a harmonikou, tak skladby v kapelovém aranžmá. Pavel Pokorný je představí 8. dubna na festivalu Folkový špíz v Náměšti nad Oslavou a ještě předtím na Proglasu v pořadu Jak se vám líbí.

pátek 24. března od 19.15
Rocková skupina November 2nd vznikla v Hranicích na střední Moravě. Postupně se však její aktivity přesunuly do Prahy a nyní soubor běžně koncertuje i v zahraničí. Nové album s dlouhým názvem Little Miss Behavin' & The Troublemakers kapela natáčela ve spolupráci s americkým producentem Davidem Biankem, držitelem ceny Grammy (spolupracoval např. s Carlosem Santanou, Robbiem Williamsem, Tomem Pettym nebo Mickem Jaggerem). Více se dozvíte od dvou nejpovolanějších osob – kytaristy Romana Helcla a zpěvačky a skladatelky Saši Langošové, kteří stojí v čele úspěšné kapely od jejího vzniku.

sobota 25. března od 15 hodin
V repríze si můžete poslechnout rozhovor s baskytaristou Pavlem Jakubem Rybou, kapelníkem jazzové skupiny Mind The Stepp. V pořadu se seznámíte s Rybovou aktuální koncertní nahrávkou Jazz na Hradě, ale dozvíte se i o plánované cestě do Ruska nebo o spolupráci s jednou vyhlášenou americkou publicistkou. Pavel Jakub Ryba je také členem koncertních skupin Luboše Pospíšila a Hany Zagorové.

sobota 25. března od 19.15 a úterý 28. března od 16.55
Hudební redaktor Proglasu Milan Tesař připravuje od ledna pro časopis Folk & country seriál Galerie Krtečků, který představuje a připomíná jednotlivé laureáty divácké ceny z festivalu Zahrada. V první části rozhlasové verze tohoto seriálu se seznámíte s držiteli ocenění z let 1994 a 1995. Těšit se tedy můžete na skladby skupin Ponožky pana Semtamťuka, Corpus Delicti, Jen tak, Rolničky, Pražce, Ajeto, Devítka a písničkáře Standy Kahudy.