Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Oslava Jablkoně

Jsou desky, na jejichž recenzování se těším – někdy upřímně, někdy spíše s jistým sadomasochistickým potěšením. Do Jablkoní Oslavy se mi ale dlouho nechtělo. Nevěděl jsem, jak CD recenzně uchopit – to přiznám na rovinu. Nechtělo se mi psát stálá a opakovaná klišé o tvůrčí originalitě Jablkoně, která jde ruku v ruce s profesionalitou hudební, textovou i aranžérskou.

Nechtělo se mi uvádět další a další příklady, jak lze udělat originální umění s vlastní tváří a přitom nerezignovat na líbivost, sdělnost a hitovost. Jakkoliv Jablkoň na koncertě/CD Oslavaexperimentuje a v dobrém slova smyslu „blbne", nepouští ze zřetele to, že to musí být experimenty a „blbnutí" pro posluchače, ne jen pro uspokojení členů kapely. A najdete to ve všech složkách každé písně, tak všestranní lidé v Jablkoni a kolem ní jsou. Nemáte-li čas poslouchat celých 71 minut (!), poslechněte si hitovou Odpouštím ti Rút na začátku desky nebo jazykolamnou Černou Marii, prakticky instrumentální Pendlovky a hned za nimi následující slovně zvukomalebnou Půbrdlová a Ulanbátár a přidejte virtuózní Animato a extatický Půlitr (opravdu s jedním L) či „tvrdou" Kdopak nám zazpívá a extravagantní Machalaj, a máte to.

Nechtělo se mi do potvrzení, že ještě před 5 lety jsem Jablkoň přehlížel jako planý roub na stromě našeho folku a že teď už to vidím, vlastně slyším, úplně opačně. Trochu jsem se bál, že záznam koncertu přinese jen seznam hraných věcí bez atmosféry – to se splnilo i nesplnilo – ne že by atmosféra zaznamenaná na placce byla kdovíjaká, ale ty písničky ji prostě nepotřebují – vytvářejí si atmosféru vlastní, nezávisle na okolí.

Nechtělo se mi předstírat překvapení a  psát, že Jablkoň obstála i ve spojení s houslistou Jaroslavem Svěceným a že ani jeden není exotickým hostem sekundujícím tomu druhému, nebo že ani jeden se nemusí repertoárově a výrazově přetvařovat, aby si spolu zahráli, jak se to stává slavnějším a méně přirozeným, byť hvězdnějším spojením, která nakonec výsledek udusí a umoří.

Pro to všechno je Jablkoň tak dobrá. Pro to všechno (a pro dva další tituly Jablkoně splňující kritéria) nechápu své kolegy v souvislosti s letošními Anděly. Typická je i maličkost – na CD najdete nejen logo Countryrádia, ale i Radia 1 a Radia Student. To je hodně výmluvné. A pro to všechno si to prostě poslechněte. Deska Jablkoně by do vaší diskotéky  patřit měla.

 

Jablkoň – Oslava (live) – Indies 2005, 76:34 

Odpouštím ti Rút, Pět policajtů, Říkadla, Paní Svobodová, Skláním se nad tebou, Pendlovky, Půbrdlová & Ulanbatar, Animato, Pulitr, Černá Marie, Teta, Jednou, Kdopak nám zazpívá, Vánoční Kateřina, Machalaj, Kolíček, Padání, Lidová, Kolotoč, Popí rondo, Baba Aga.