Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 27. března

úterý 28. března od 19.15

Folkové duo Krock, které loni oslavilo 30 let od svého vzniku, připravilo pro své příznivce výběr svých nejpovedenějších archivních písní. Album dostalo název 1975-93 (Kde domov můj) a jeho protagonisté Míla Fuxa a Ondřej Šebesta je představí v úterý večer v pořadu Jak se vám líbí.

středa 29. března od 19.15

"Folkové písně v bluegrassovém obsazení" – tak nějak publicisté svého času psávali o boskovické skupině Trní, která získala prestižního Krtečka na festivalu Zahrada 1997 a ve stejném roce se mohla radovat také z interpretační Porty z Ústí nad Labem. O dva roky později kapele vyšla první a zatím jediná deska s názvem Pramen. Trní poté několikrát změnilo sestavu, chvílemi uspokojivě fungovalo, chvílemi živořilo. Jeho členové si prošli například zkušeností "nájemného" hraní ve westernovém městečku, přivydělávali si na bálech, avšak úmysl dál koncertovat pod původním názvem nikdy nevzdali. V současné době v Trní opět svítá na lepší časy. Kapelník Pavel říká: "Už rok a půl funguje nová sestava, která pracuje na vlastní tvorbě. Snažíme se znovu rozjet koncerty (vedle plesového hraní). A sám za sebe cítím, že by bylo dobré znovu naše písně prezentovat i na větších akcích." A jaká že je aktuální sestava? Pavel Těžký (kytara, zpěv), Tomáš Martínek (kontrabas, zpěv), Honza Kopecký (mandolína, saxofon, zpěv), Kristýna Mazalová (zpěv), Saša Sikorka (piano) a jako host banjista Svaťa Kotas. Skupina Trní vystoupí živě ve studiu Proglasu ve středu 29. března od 19.15.

čtvrtek 30. března od 19.15

Nové studiové album Hany a Petra Ulrychových se jmenuje Stromy, voda, tráva a vyšlo u vydavatelství Universal. Obsahuje především autorskou tvorbu Petra Ulrycha, avšak najdete na něm i jeden lidový text z Ukrajiny nebo zhudebněné básně Jana Skácela, Ladislava Nezdařila a Miroslava Floriana. Skupina Javory album natočila ve svém stabilním obsazení, které vedle sourozenců Ulrychových tvoří hráč na cimbál Dalibor Štrunc a jeho žena Kateřina, která hraje na housle. Jako hosté na desce účinkují Rastislav Kozoň na hoboj, Michal Vašíček na kytaru, Martin Adamus na basu, David Velčovský na bicí a Ladislav Šiška na perkuse. Rozhovor s Petrem Ulrychem poslouchejte 30. března od 19.15.

pátek 31. března od 19.15

Na pátek 31. března je zatím naplánovaný rozhovor se skupinou Jarret o jejím připravovaném albu Vztahem zapni. Protože však v současné době stále probíhá finální zvukové zpracování nahrávek ve Spojených státech, není jisté, zda pořad v tomto termínu skutečně uvedeme. Případné informace o změně programu hledejte na internetových stránkách Proglasu.

sobota 1. dubna od 15 hodin

Na Apríla Proglas uvede reprízu rozhovoru s jazzovou zpěvačkou Olgou Škrancovou a s dirigentem Bigbandu Neratovice Petrem Svobodou. V pořadu uslyšíte ukázky jak ze staršího alba, na kterém Škrancovou doprovází komorní jazzová sestava, tak z připravovaného CD, které zpěvačka nahrála společně s Bigbandem Neratovice.

sobota 1. dubna od 19.15 a úterý 4. dubna od 16.55

V tomto vydání týdeníku Slyšte, lidé! se ohlédneme za letošními cenami Akademie populární hudby. Představíme si vítěze v žánrových kategoriích Folk & country (Jiří Smrž), Jazz & blues (Vertigo Quintet) a World Music (Plocek & Šuranská) a zastavíme se i u některých dalších zajímavých kategorií.