Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Marien, Vítová a Smrž v ČT

„Mám náruč dokořán, marně se snažím oblétnout svůj celý svět
Až si vlci nacpou chřtán,bouřky pak přejdou, uvidíš, co nevidět…"

    MarienJe Vám blízká romantika vložená do těchto veršů? Pak by právě Vám mohl přijít vhod magazín Na moll, jehož leitmotivem bude tradiční forma akustické folkové písně. Autorem citovaného úryvku je Vít Troníček ze skupiny Marien, jeden z mála autorů generace současných třicátníků, jehož písně se začaly hrát u táboráků. A zároveň jeden z mála muzikantů, kteří programově ve své tvorbě odmítají moderní fúze či rockové přitvrzování. Akustická kytara, jasná melodie, relativně jednoduché harmonické schéma – to jsou prvky, které vedou k přirozenému zvuku, k přirozenému životu písně. V repertoáru Marien najdeme jednak některé skladby Poupat (Marien založil Vít Troníček po rozpadu této renomované skupiny), podstatná část jejich repertoáru ovšem vznikla v posledních dvou letech. Marien loni získali Krtečka od diváků na Zahradě a mají velmi dobře našlápnuto k tomu, aby zaplnili poptávku po vícehlasém, kytarovém folku. Uslyšíte písně Memento mori, Christiana a Nechce se mi domů.

    Jako svého hosta si Marien přivedli Alenu Vítovou, písničkářku, kapelnici dětské skupiny Berušky, členku BG Bazaru. Alena Vítová se pohybuje v několika žánrech, není vlastně vůbec jisté, u jakého hudebního stylu nakonec zakotví. Disponuje skvělým, technicky dokonale zvládnutým hlasem (ostatně není tajemstvím, že Alena poslouchá muzikály) a písničkami, které odrážejí svět jejích sedmnácti let. Svět pochopitelně do jisté míry naivní, přesto důvěryhodný. Zajímá Vás, jak Alena skládá písně? Dívejte se na magazín Na moll, tahle informace bude krátká, ale vystřižená jak z novely Bohumila Hrabala.

    Z dalšího vydání hitparády Top na moll se dozvíte, jaké písně v minulém dílu nejvíce zaujaly Vás diváky!

    Perličkou tohoto dílu bude reportáž s Jiřím Smržem. V době, kdy jsme plánovali návštěvu k Jiřímu, ještě nikdo netušil, že tento pozoruhodný introvertní básník dostane cenu Anděla v kategorii FC za rok 2005 (resp. za desku Poslední láska). Jiří Smrž je nejednoduchý jak ve svých textech, tak v rozhovoru – ostatně sám se netají tím, že svět médií  je mu poměrně cizí, přestože (nebo právě proto?)  kdysi pracoval v komerčním rádiu.

   Na moll se blíží k závěru! Zbývá připomenout významné výročí posledních dnů: šedesátiny Pavla Žalmana Lohonky!

   V9t Tron94ekMáte to blízko do Brna? 6. dubna od 19.00 natáčíme další Na moll. Jistým způsobem navážeme na předchozí díl, hlavním hostem bude Roman Horký a Kamelot: tedy uskupení, které se od moderní kytarové trampské hudby posunulo k folk-rocku a popu. Roman Horký zvolil do jisté míry kontroverzně i svého hosta: popovou písničkářku Alici Springs, která se ovšem představí ve zcela akustické rovině! Chcete-li se zúčastnit natáčení, pošlete mail na adresu namoll@ceskatelevize.cz. Budou-li ještě volná místa, potvrdíme Vaši účast!

Na moll
Čt 30. března, 23.05
Reprízy: 31. března, ČT 1, 3.10; 2. dubna, ČT 2, 7.10

Pokud Vám ani jeden termín nevyhovuje, bude pořad vystaven na webových stránkách ČT.