Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 3. dubna

pondělí 3. dubna od 19.15
Po albech Amorous Fruit (1998) a Hunting Season (2001) natočila své třetí CD brněnská rocková skupina Swordfishtrombones. CD se jmenuje Blood & Milk a kapela je nahrála ve své stabilní sestavě, kterou tvoří Miloš Rejsek (zpěv), Karel Krtička (kytary), Martin Zaplatílek (basa), Dan Petr (bicí) a Alois Ponížil (lesní roh). Jako hosté na CD účinkují Chorche Hradil (klávesy), Dan Schwarz (trombon) a na kytary a klávesy také producent Dušan Neuwerth. Album vznikalo ve studií Animan v Kopřivnici a Quiton a Jáchym v Praze od října 2004 do ledna 2006 a vyšlo u Indies Records. Rozhovor s členy kapely Miloše Rejskem a Aloisem Ponížilem vám nabídneme v pondělí 3. dubna od 19.15.

úterý 4. dubna od 19.15
To se to hraje, to je název prvního alba vsetínské písničkářské dvojice Žamboši, kterou tvoří Jan Žamboch (autor, kytara, zpěv) a Stanislava Brahová (zpěv). Na desce účinkuje pestrá plejáda hostů: Honza Noha z Jarretu a Nohabandu (bicí), Petr Surý z Druhé trávy (kontrabas), Petr Vavřík ze skupiny Buty (baskytara), Lucie Redlová z Docuku (mandolína), Michal Žáček z Peter Lipa bandu (flétna, saxofony), Ivo Cicvárek (klavír), Pavel Hloušek ze Šantré (baskytara) a další. Hudební režii alba měl na starosti Lukáš Španihel (Docuku, Soláň). Nahrávalo se letos v lednu a únoru ve studiu V ve Zlíně a vychází v těchto dnech. Rozhovor s Žambochy uvede Proglas v úterý 4. dubna od 19.15.

středa 5. dubna od 19.15
Externí spolupracovník Proglasu Petr Šafařík připravuje další vydání svého multižánrového pořadu Muzika bez hranic. Tentokrát si jako hosta opět pozval hudební publicistku Irenu Přibylovou.

čtvrtek 6. dubna od 19.15
Taverna
, skupina z Prostějova, vydala loni v prosinci své první album s názvem Rád vítám všechny známé. Kapela se věnuje newgrassu, tedy stylu, který vznikl v 70. letech jako moderní odvozenina bluegrassu. Rozhovor s členy Taverny uvede Proglas ve čtvrtek 6. dubna večer.

pátek 7. dubna od 19.15
Ve dnech 21. a 22. dubna proběhne ve sportovní hale v Trnavě další ročník festivalu Lumen, přehlídky slovenských a zahraničních křesťanských skupin. Součástí festivalu bývají workshopy, přednášky, besedy, muzikál, taneční divadlo a bohoslužby. Na letošním ročníku vystoupí mj. vítězka slovenské SuperStar Katka Koščová, Lamačské chvály, Richard Čanaky, Timothy, Vždy & všade a také hosté z Velké Británie nebo Německa. Rozhovor s pořadateli festivalu Lumen uvede na vlnách Proglasu Radek Habáň v pátek 7. dubna.

sobota 8. dubna od 15 hodin
V sobotu 8. dubna si můžete od 15 hodin naladit reprízu rozhovoru s členy slovenské skupiny Funny Fellows, Romanem Féderem (trubka, kapelník) a Zuzanou Haasovou (zpěv). Představí vám své nové album, nazvané Vinohrad. Funny Fellows se programově věnují hudbě z přelomu 19. a 20. století a v rozhovoru vám mimo jiné prozradí, jak se snažili simulovat starý způsob záznamu zvuku.

sobota 8. dubna od 19.15 a úterý 11. dubna od 16.55
Hudební týdeník Slyšte, lidé! přinese 60minutový profil irské zpěvačky Enyi. Těšit se můžete na písně z novinkového CD Amarantine i na několik starších skladeb.