Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 24. dubna

pondělí 24. dubna od 19.15
Folkové duo Krock, které loni oslavilo 30 let od svého vzniku, připravilo pro své příznivce výběr svých nejpovedenějších archivních písní. Album dostalo název 1975-93 (Kde domov můj) a jeho protagonisté Míla Fuxa a Ondřej Šebesta je představí v úterý večer v pořadu Jak se vám líbí. Jedná se o náhradu za zrušený pořad původně ohlášený na 28. března.

úterý 25. dubna od 19.15
Skupina Krahoš z Rajhradu u Brna vydala své první album Tak už se k vám drncáme před dvěma lety. Nyní přichází s novinkou, nazvanou Černá a bílá. Kapelu tvoří v současné době pět členů. Kapelník Libor Hošpes hraje na kytary a flétnu, na housle hraje Eva Černíková, na baskytaru Lumír Krampl. Dále jsou v sestavě flétnistka Jana Vránová a bubeník Libor Pobořil. I když se Krahoš zatím nemůže chlubit účastí na velkých folkových festivalech, minimálně v regionálním měřítku patří vždy k příjemným překvapením přehlídek. Album Černá a bílá vznikalo loni v červnu ve studiu U Ivana a vyšlo na konci prázdnin. Skupina Krahoš hraje ráznější folkrockovou hudbu a její členové mají zkušenosti z jiných folkových i rockových kapel. Rozhovor s kapelou uvede na vlnách Proglasu Petr Pololáník v úterý 25. dubna.

středa 26. dubna od 19.15
Roman Köhler je písničkář z Prahy. Album Pohledy, které vydal loni, je v jeho diskografii třetí. Zatímco na předchozích nahrávkách jste si mohli vychutnat především kvalitní hru na kytaru, tentokrát se ve větší míře dostanou ke slovu i syntezátory. Od čistého folku se tak Köhlerova tvorba posouvá někam na pomezí folku a současného popu. Roman Köhler, civilní profesí učitel hry na kytaru, před časem zkoušel své štěstí na Zahradě písničkářů. Nyní se už podobných soutěží neúčastní a spíše se v ústraní věnuje vlastní tvorbě. Své nové album vám na vlnách Proglasu představí 26. dubna večer.

čtvrtek 27. dubna od 19.15
Hostem pořadu Jak se vám líbí bude Míla Pražák, pořadatel festivalu Lázeňská folková loděnice. Akce se odehraje v Karlových Varech ve dnech 6. a 7. května a vystoupí na ní například Trepka, Pětník, Bodlo, Bob a bobci, Stráníci, Strašlivá podívaná, Sekvoj, Přelet MS, Toman a lesní panna, Tereza Terčová, Drc, Mošny a další.

pátek 28. dubna od 19.15
Své nové album Dej prohlédnout vám představí křesťanská rocková kapela JK Band. Zkratku JK v názvu skupiny tvoří iniciály kapelnice Jany Krejčí, která složila všechny písně na albu a je také hlavní zpěvačkou skupiny. Dále jsou členy JK Bandu druhá zpěvačka Dáša Kolářová, kytarista Jarek Flek, basista Robert Kolář a bubeník Tomáš Pavelka. Rozhovor se skupinou povede Radek Habáň.

sobota 29. dubna od 15 h
Kolumbijský kytarista a zpěvák Iván Gutiérrez se u nás proslavil především jako partner Zuzany Navarové na albech Skleněná vrba a Zelené album. Loni na podzim se vrátil na českou folkovou scénu s novou kolekcí Madera, kterou natočila společně s kontrabasistou Tadeášem Mesanym a několika hosty. Reprízu rozhovoru s Ivánem Gutiérrezem poslouchejte na Proglasu v sobotu 29. dubna odpoledne.

sobota 29. dubna od 19.15 a úterý 2. května od 16.55
Hudební týdeník Slyšte, lidé! bude patřit skupině Spirituál kvintet, která loni oslavila 45 let od svého založení. V pořadu uslyšíte mimo jiné archivní nahrávku Spirituál kvartetu z roku 1962, tedy z úplně prvního vystoupení souboru (který se na Spirituál kvintet přejmenoval poté, co původně mužskou sestavu rozšířila první zpěvačka). V pořadu dále zazní nahrávky ze 70., 80. i 90. let a také ukázky z nejnovějšího studiového alba Křížem krážem.