Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

KDJ se po 15 letech změní

Karel Macálka normálně bydlí v Brně („s téměř manželkou a s téměř sedmikilovým kocourem"), ale v Praze se přece jenom občas ukáže. Například na Bílou sobotu, když v metropoli nocoval po koncertu, který měl den před tím s „Rangerem" Janem Vančurou v Litoměřicích.

Karel MacálkaDají se vůbec písničky Rangers zahrát na dvě kytary?
Vždycky je to jen o těch písničkách. Když jsou nosné a dobré, dají se zahrát na cokoliv. A pokud jde o písně Rangers, jsou za půl století v lidech tak hluboko, že se v podstatě nemusejí hrát vůbec a stejně žijí.

Prakticky každý muzikant má svou domovskou kapelu. Kde je doma Karel Macálka?
Moje domovská kapela je stále Každý den jinak, ale bohužel jen do konce léta.

Proč?
Všechno má někde svůj začátek a konec. Když něco děláte s láskou, musí vás to naplňovat.Vlastova hudba tuto schopnost měla, má a vždycky mít bude, ale proč nezkusit zase něco jiného.

Znamená to, že kapela KDJ zanikne, nebo bude hrát v jiném složení?
Nikdo není nenahraditelný. Věřím, že KDJ bude hrát dál a podle pravidla, že každý konec znamená začátek něčeho nového, se může stát, že to bude i k užitku.

Je v tom i nějaká nechuť, ponorková nemoc?
To určitě ne. Za ty roky, co kapelu děláme, je to jako manželství nebo rodina a vztah k sobě máme pořád dobrý. Základní důvod jsou termínové kolize. Koncerty Každý den jinak a Rangers se v naprosté většině překrývají.

Pro mnoho frontmanů, sólistů děláte „černou práci", stojíte spíš v pozadí. Nemrzí vás, že jste vždycky jen „nějaký klávesista či kytarista od Redla"?
Vůbec ne, v téhle roli se naopak cítím jako ryba ve vodě. Nikdy jsem neměl ramena protlačovat se dopředu. Spíš jsem vždycky uměl „krýt záda", jak se říká – vyplňovat díry, hluchá místa… Tam jsem byl vždycky doma.

Co dalšího máte kromě Vlasty Redla a Rangers? Kam jste nově nastoupil?
Teď pracujeme s Michaelem Vašíčkem na desce Petry Černocké. Nevím, nakolik se to ví, ale Petra píše příjemné, hezké texty a její životní partner Jirka Pracný z nich umí udělat milé písničky. Oslovili mě, jestli bych jim je nepomohl zaranžovat a natočit.
Jinak jsem si před rokem udělal takovou svou nezbednou partičku pod názvem MMS. Základ tvoří pouze tři lidi, pochopitelně já, Katka Menšíková a Saša Sýkora a zbytek, kdo jde zrovna kolem. Udělali jsme všechny moje písničky z šuplíku a zatím to vypadá, že kromě nás z toho mají radost i lidi, kteří to poslouchají.

Kde a s kým se s vámi můžeme potkat v létě?
Určitě budeme hrát s Rangers. Pokud jde o Každý den jinak, budeme hrát na velkých letních festivalech, např. Zahrada, Strážnice. A co se týče MMS, rádi bychom se o prázdninách také někde ukázali.