Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Mel Tillis

Až do července se věnujeme legendám historickým, legendám, které možná pro mnohé tuzemské posluchače a čtenáře nebudou často legendami, ale objevy – a přesto tito interpreti ve své době znamenali pro country mnoho.

Mell Tillis má za sebou rekordní působení na country scéně a úspěchy hned v několika stylových obdobích této muziky. Narodil se v Tampě na Floridě v roce 1932, 8. srpna. Jako dítě se učil na kytaru, na střední škole pak i na housle a bicí. V 16 se zúčastnil místní talentové soutěže, to bylo jeho první veřejné vystoupení. Po škole vstoupil do armády a sloužil na japonské Okinawě, kde zformoval také svou první kapelu: Westerners, která hrála v tamních vojenských klubech. V roce 1955 Mel Tillis opouští armádu a přichází do Nashvillu, kde zpočátku slaví drobné úspěchy spíše jako autor. Poměrně brzy ale odchází zpět na Floridu. V roce 1957 ale Webb Pierce dosahuje na třetí místo hitparády s Tillisovou písní I'm tired a Mel dostává kontrakt jako autor písní. V roce 1957 vydává také svůj první interpretační singl a na něj navázal úspěchem v roce následujícím – písní The violet and a rose, která vstoupila do CTF. Mel Tillis také v té době koketoval s rock and rollem, ale záhy poznal, že doma je v country.

Počátek šedesátých let byl pro Tillise ve znamení šňůry celkem úspěšných singlů svých i velmi úspěšných singlů v podání ostatních interpretů : "I Ain't Never" a "No Love Have I" v roce  1962 a v roce 1963 "Sawmill". Jeho písně natočili  Bobby Bare ("Detroit City"), Ray Price ("One More Time", "Burning Memories", "Heart Over Mind"), Stonewall Jackson ("Mary Don't You Weep") a Little Jimmy Dickens ("The Violet and a Rose") a v roce 1965 přichází první Tillisův vstup do horní patnáctky hitparády: píseň Wine. A tou se začal řetěz úspěchů Mela Tillise i jako zpěváka: písně "Stateside" nebo "Life Turned Her That Way". Veliký úspěch pak měla píseň, která je oblíbena dodnes: "Ruby, don't take your love to town". Na počátku sedmdesátých let mell Tillis natočil i několik duetů se svými kolegy a kolegyněmi. Nu a v roce 1972 poprvé dosáhl vrcholu hitparády s písní I aint never a série hitů trvala i v druhé polovině sedmdesátých let: "Neon Rose", "Sawmill", "Midnight, Me and the Blues", "Stomp Them Grapes" nebo "Memory Maker". V letech 1976-1980 to byly například písně "Good Woman Blues", "Heart Healer", "I Believe in You", "Coca Cola Cowboy" či "Southern Rains".

Na konci sedmdesátých let se Mel Tillis objevuje i ve filmu, např. s A. Schwarzeneggerem, píše písničky do filmů a v roce 1981 natáčí i album dvojzpěvů s Nancy Sinatrovou, čímž se trochu odklání od svého stylu, snad ve snaze prodloužit úspěšné období své kariéry – ale už to moc nevyšlo. jako interpret ustupuje spíše do pozadí, jeho autoská sláva a úspěšnost ale nepohasíná a začínají jej jako autora vyhledávat i mladí interpreti počátku osmdesátých let, například Ricky Skaggs nebo Randy Travis.

Mel Tillise si v pořadu Countryrádia v sobotu 20. 5. od 19.00 představíme jako zpěváka, ale jeho význam pro country spočívá především v autorství řady hitů, které si automaticky spojujeme s jinými interprety. Nu a jeho dcera Pam jde ve stopách otce a je z ní úspěšná a špičková countryová zpěvačka – ti, kteří sledují CTF jméno Pam Tillis, určitě důvěrně znají, nu a ti, kteří sledují Legendy, znají zase jejího otce.