Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Jarret a Kočko představí nová alba v Praze společně

Ve středu 7.6.2006 se v Paláci Akropolis odehraje koncert, který představí pražskému publiku dvě dlouho očekavaná alba. Příznivci Tomáše Kočka čekali na nové autorské album "POPLÓR" tři roky a Jarret svoje album "VZTAHEM ZAPNI" vydává po čtyřech letech. Pro neznalé je představa folkového Jarretu a moravského Tomáše Kočka s jeho Orchestrem na jednom koncertě přinejmenším podivná. Kdo ale sleduje obě skupiny pozorně, ví, že oba interpreti již dávno překročili svoje hudební škatulky, a díky tomu má jejich tvorba společné rysy.

obal CDFolkrockovému Jarretu se nyní podařilo natočit příjemné a vyvážené album s jasným hudebním názorem, pohybujícím se mezi folkovou písničkou, chytrým popem a rytmicky vynalézavým rockem. Dalším důležitým faktorem pro vznik alba se stalo angažování Martina Ledviny (ex-Druhá tráva, dnes kapela Lenky Dusilové), který se ujal produkce celého alba a našel pro kapelu nový modernější zvuk. Kapela hraje již od roku 1992 a léty poctivého snažení pronikla do okruhu folkových hvězd, získala řadu prestižních cen, vzbudila pozornost kritiků a nyní představuje mladou folk-rockovou současnost. Pódiová suverenita z nich již před lety učinila hvězdy večerních programů žánrově otevřených festivalů. Když to probíráte s Jarrety, reagují se smíchem. „Už jsem se dokonce dočetli, že jsme folkové legendy – to není špatné být s průměrem pod třicet legenda. 🙂 Hrajeme už dlouho a odezva tady naštěstí je."

obal deskyNové páté řadové album Tomáše Kočka „Poplór" vychází tři roky po albu „Do tanca!". V období mezi těmito alby Tomáš Kočko rozhodně nezahálel a podílel se na mnoha projektech, například na úspěšném hudebním představení „Těšínské nebe" či produkoval album skupině Silent Stream of Goodless Elegy (oceněné Andělem 2004 – hard and heavy). Hudba z alba  Poplór je bohatá na barvy, odstíny a polohy folklórní hudby, nápadně připomíná žánrově rozdělenou pop music. Ostatně, významy slov populus (latinsky) – zkráceně pop – a folk (anglicky) jsou stejné – lid. CD POPLÓR hledá vztahy mezi starou lidovou hudbou (folklór) a lidovou hudbou novou (pop music). Všímá si významu textů a nálady jednotlivých folklórních písní a zároveň pro ně hledá odpovídající výraz v žánrech pop music. Protože moravský folkór v posledních letech zažil mnohé úpravy, je na místě otázka, zda nahodou nevzniká něco jako nový „folklór"? Tomáš Kočko nesouhlasí. „Myslím, že ne. Folklórní hudba vznikala v neglobalizovaném světě. Nesla společné hudební prvky. Byla vázána na území, region. Dnešní pop music je vázána na individuality, které určují její tok a směřování. Pop se ale rád napájí ze zřídla tradiční hudby, a tak často mívá etnické zabarvení. Zvedla se vlna zájmu o folklór, to ano, je to asi jistý druh romantismu…dokonce už to tady jednou bylo. U nás přelom šedesátých a sedmdesátých let…Ale třeba se to hne někam tím směrem jako v Irsku a vznikne cosi jako moravská hudba…"

Kde: Praha – Palác Akropolis
Kdy: 7. 6. 2006, 19.30
vstupné: 100 Kč v předprodeji
             130 Kč na místě

Přemysl Štěpánek – Indies records.