Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Zahrada písničkářů 2006 (Fotoreportáž)

Letos bude o Krtečky v Náměšti na Hané soutěžit pouze šest písničkářů a dvojic. Projít sítem tedy bylo velmi těžké. Přesto se na jménech postupujících čtyři přítomní dramaturgové (Jiří moravský Brabec, Vašek Feštr, moje maličkost a samozřejmě dramaturg nejvyšší Michal Jupp Konečný) shodli takřka jednomyslně. Z postupu na Zahradu se tedy může radovat duo Hořký kafe: Jan Rejhon a Petr Babec.

Poprvé se do konkursu přihlásil Jiří Míža, v bluesových kruzích uznávaný solitér, který se může chlubit například účastí na mezinárodním festivalu Blues Alive v Šumperku.

Jana Betty Terlecká je tichá mladá dáma ze severovýchodu Čech. Vlastním nákladem si vydala dvojalbum a v Kuřimi se také představila poprvé. Zatímco Míža exceloval ve hře na kytaru, Jana nadchla básnickými obrazy.

Pavel Helan od Kuřimi je například posluchačům Radia Proglas dobře známý z několika vystoupení v pořadu Jak se vám líbí. Ve finále Zahrady písničkářů se však objevil poprvé a přítomné dramaturgy nadchl svým originálním smyslem pro humor. Stačil odehrát například dětskou píseň, parodii na metal pseudo-world music nebo rapovanou zhudebněnou báseň Michala Černíka. Na pódiu mu sekundoval Aleš Krejčík s klarinetem.

Předposlední z účastníků konkursu (všimněte si na snímku, že se na nádvoří kuřimského zámku už začalo stmívat) byla herečka-šansoniérka Jana Šteflíčková, která se na Zahradu pravidelně hlásí i s kapelou. I na jejím postupu se shodli všichni dramaturgové.

Jak jste si určitě všimli, letos do soutěže o Krtečky postpují téměř samé nové tváře. Jediným ostříleným účastníkem je Petr Sedláček, který se však tentokrát představil v duu se slovenským hudebníkem Tomášem Gregorem (na snímku). Ten se zároveň stal jediným zahraničním účastníkem konkursu (nepočítáme-li v Česku naturalizovanou, avšak v Chorvatsku narozenou Vesnu Vaško Cáceres).

Vedle těchto šesti soutěžících pojedou do Náměště na Hané i dva náhradníci. Jim Michal Jupp Konečný slíbil recitál a také možnost soutěžit, pokud někdo z výše zmíněné šestice na Zahradu nepřijede. Prvním z náhradníků je Martin Rous, vítěz Notování pod Vyšehradem, autor textů pro poprockového zpěváka Pancha a zajímavý kytarista.

Druhým náhradníkem je muž za klávesami, Michal Vaněk z Nového Boru, jeden z básníků mezi zúčastněnými písničkáři.

Zahrada písničkářů je finále Konkursu Zahrady pro písničkáře a dvojice. Z letošních 18 finalistů byla přesně polovina písničkářů a polovina dvojic. Z dvojic, které do boje o Krtečky nepostoupily, si připomeneme čtyři. Zdeněk Hamřík z Mohelnice to nově zkouší v duu s Pavlem Kunčarem.

Petr Hudec a Karel Kloupar zkoušeli štěstí v konkursu i se svou kapelou HUKL. Jejich písničkářské vystoupení nebylo špatné, avšak nenadchlo tak jako v loňském roce (což je mimochodem případ také Vesny V. Cáceres nebo dua T'n'T).

Jako exotické zjevení pak na pódiu zapůsobilo pražské Duo Městská s klávesami, didgeridoo, saxofonkem casio a culíky ve vlasech. Na postup to nebylo, avšak účastníci konkursu na technicistní a dadaistické texty této dvojice jistě nezapomenou.

Zatímco Jiří Šámal a Jarda Budil z Dua Městská patřili k nejstarším účastníkům konkursu, bezkonkurenčně nejmladšími finalisty byli 18letí Alena Vítová a Martin Juha neboli duo FOLMET (folk/metal). Folk předvedli relativně slušný, na metalový projev Pavla Helana však neměli.

Závěr kuřimské přehlídky patřil recitálu hostů. Těmi letos byli vsetínští Žamboši, jedni z minulých vítězů soutěže písničkářů o Krtečky a čerství majitelé jednoho z nejlepších alb letošního roku.