Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Vesnická festivalová alternativa

aneb Kočko, Putzlacher a za jejich zády duch Ondráše

„Tomáš Kočko – Spálov", přečetl jsem si v internetovém přehledu koncertů. Spolu s touto strohou informací bylo ještě v kalendáři uvedeno místo vystoupení, pod nímž jsem si opravdu nic nedovedl vybavit. A to znám tuto obec v Oderských vrších docela dobře.
 
Plakátovací plocha ve středu Spálova mi však trochu pomohla. Díky ní jsem se totiž dozvěděl o existenci MAFu, tedy Malého alternativního festivalu. Plakát byl psán obyčejnou tužkou a byť s obtížemi, přečetl jsem si, že hudebně – poetický večer s programem Básně Renaty (Putzlacher), hudba Tomáše (Kočka)…a za jejich zády duch Ondráše (zbojníka) se koná na jiném místě, než bylo uvedeno na netu. Ovšem ani název Fořtovna mi nic neříkal. Oslovení místní obyvatelé si také nebyli dvakrát jistí, ale nakonec jsem nalezl statek č.p. 21, na jehož zdi byl na bílé plachtě vyveden citát Paula Simona.

A za chvíli už jsem se cítil, jako bych se ocitnul ve filmu o undergroundu v osmdesátých letech. Na dvoře statku s kamennými zdmi spousta „mániček" v batikovaných tričkách, volně pobíhající děti, psi, koza, odložené lahváče, kytary a staré „babičkovské" křeslo, na němž spala černá kočka. A přicházely další dlouhovlasé postavy v oblečení, které se k této akci opravdu hodilo, a já si v bílých „trekových" kalhotách a v červené mikině připadal stále více jako, s prominutím, naprostý blbec.

MAF - foto autorZmiňované křeslo bylo připraveno pro básnířku Renatu Putzlacher, která mimo vlastní tvorby překládá do polštiny třeba i naše písničkáře a je spoluautorkou projektu Tešínské niebo.

Těsně před plánovaným začátkem začalo pršet a tak se všechno: diváci, fošny na sezení i stará lampa a křeslo přesunulo do stodolního průjezdu.

Tomáš Kočko spolu s houslistkou Libuškou Černou otevřel večer písní Beltine a paní Renata, lehce znervóznělá pobíhajícími psy a dětmi, recitovala své působivé verše v českém překladu Radovana Lipuse. Série básní vždy střídala píseň a já se čím dál víc ponořoval do atmosféry večera na onom kouzelném statku. A bylo to velmi působivé, má původní skepse se nakonec přeměnila v jeden z největších kulturních zážitků poslední doby, kam se hrabou na tuhle polooficiální akci mnohé velké festivaly.

Jak jsem se dozvěděl z kvalitně připraveného zpravodaje, který vydal pořadatel Miloslav Šaman Chytil, jednalo se již o desátý ročník Mafu (celá akce probíhala ještě další dva dny na různých místech Spálova a zahrnovala koncerty, workshopy, filmové projekce atd.).

V žádném případě si nemyslím, že slovo komerce má jakkoli pejorativní nádech, ale pokud chcete navštívit akci opravdu nekomerční, pokud si prostě chcete v rámci festivalové sezóny dopřát zajímavou změnu, vydejte se příští rok akci, jejíž stránky najdete na adrese www.maf.webz.cz.

Tomáš Kočko a Renata Putzlacher, MAF 9. 6. 2006, Spálov

Vašek Müller