Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Toby Keith

Náš zdánlivě nekonečný seriál (zdánlivě proto, že vyrůstají nové a nové hvězdy) zakončíme v první srpnový den portrétem zpěváka, který se již stačil v novém století stát nejúspěšnějším interpretem – alespoň podle ACM byl zvolen Umělcem roku 2001,  v roce 2002 dokázal prodat nejvíc lístků na své koncerty ze všech amerických country zpěváků  a rovněž prodej desek a počet hitů hovoří výmluvně. Je i úspěšným autorem: 12 z 16 písní, které byly jedničkou hitparády si  sám napsal.

toby keithToby Keith často kombinuje své schopnosti vypravěče příběhů s mírnou ironií či lehkým humorem. Přitom zůstává hudebně moderní, současně však stravitelný i pro konzervativnější část publika. To je dobře slyšet třeba v jeho hitech American Soldier nebo Don't leave nebo I think I love you či I love this bar

Toby Keith se narodil ve městě Moore ve státě Oklahoma a na kytaru začal hrát, když mu bylo 8, ale doopravdy začal veřejně vystupovat  až v relativně zralém věku. Když vyrostl, pracoval na farmě, v rodeu i na ropných polích. A v tu dobu také založil skupinu Easy Money. Když přišla na naftová pole krize, začal také hrát fotbal za Oklahoma City Drillers. Jak je vidět, byl vždy spíše dynamickým a aktivním  člověkem a to se ostatně projevuje i v jeho písních.

Povedlo se mu promítnout svoji popularitu ze sportu i do hudby v době, kdy nebyla fotbalová sezóna , a tak měl záhy poměrně slušný úspěch na místních pódiích. Toho si všimla i firma Merkury a u ní Toby vydává první singl, stále ještě s kapelou Easy Money, se kterou se také vydává na první turné a natáčí první dvě alba – s prostředním úspěchem.  Kolem roku 1999 se potkává s Jamesem Stroudem, se kterým společně napíší několik písní a ty se stávají hity (první byl Dream Walkin'). Stroud se pak stává jeho manažerem.   Ukazuje se ale také přitom, že Toby Keith je jako stvořený (nejen pěvecky) pro kariéru sólového zpěváka , a tak se na ní v následujícím roce také vydává. Současně i mění hudební vydavatelství. Nu a pak už následují úspěšná sólová alba (první se jmenuje How do you like me now, nejúspěšnější Unleashed je trojnásobně platinové, zatím posledním je Shock'n y'all).

Toby Keith se nevyhýbá ani spolupráci se svými kolegy (už zmíněná píseň I love this bar byla s Jimmy Buffetem), či snad trochu i se svými vzory – známý je i u nás jeho hit Beer for my horses s Willie Nelsonem z alba Unleashed, duet se Stingem z počátků spolupráce s J.Stroudem byl nominován dokonce na Grammy.  Mnohé jeho písně mají angažovaný charakter (Taliban song) a nebrání se ani jasné demonstraci svých politických názorů – přijal pozvání do Bílého domu a prezidentu Bushovi a jeho rodině hrál na kytaru.

Profil Tobyho Keithe musíme ukončit uprostřed jeho kariéry – další kapitoly totiž ještě nejsou ani jím samým napsány.