Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 11. září 2006

Po prázdninové pauze vám znovu nabízíme týdenní přehled vybraných hudebních pořadů Radia Proglas. Pro připomenutí a lepší orientaci pár základních údajů: hudební rozhovory Jak se vám líbí se vysílají ve všední dny od 19.15 do 20.00, vybraný pořad má reprízu v sobotu v 15.00. Týdeník Slyšte, lidé! začíná v sobotu ve čtvrt na osm večer a reprízu má v úterý za pět minut pět odpoledne. A hitparáda Kolem se toč se roztáčí v neděli v 19 h s reprízou v pondělí v 16.55.

pondělí 11. září od 19.15
Na festival afro-amerických spirituálů Spiritual Fest přijde do studia pozvat organizátor přehlídky Marek Šlechta ze skupiny Geshem. Rozhovor s ním povede pražský redaktor Proglasu Pavel Smolek. Spiritual Fest proběhne v Komunitním centru svatého Prokopa v Praze-Nových Butovicích v sobotu 16. září. Účinkují například Geshem, Myčáci, YMCA Jakoubek, Sváťa Karásek nebo Voxtet.
 
úterý 12. září od 19.15
Další vydání svého občasníku Muzika bez hranic připravuje dlouholetý spolupracovník Proglasu Petr Šafařík. Ke svému toulání napříč žánry si tentokrát opět přizve publicistku Irenu Přibylovou, což znamená, že se můžete těšit jak na hudbu domácí, tak zahraniční.

středa 13. září od 19.15
Na konci června vydala své album Mezi tebou a mnou folková skupina 4 zdi z Pelhřimova. Kapela působí ve složení Zuzana Holubová – zpěv, Petr Sejk – baskytara, Petr Žižák – housle a Hynek Pavlů – zpěv a akustická kytara. CD obsahuje až na jednu výjimku autorskou tvorbu Hynka Pavlů a Petra Sejka. Rozhovor s členy kapely povede Radek Habáň.

čtvrtek 14. září od 19.15 + repríza sobota 16. září od 15.00
Karvinská folková kapela Mistři a Markétka o sobě dala poprvé výrazněji vědět na letošním ročníku soutěžní přehlídky Moravský vrabec. Z ní postoupila také na festival Zahrada, kde se zúčastnila soutěže o Krtečky. Jedná se o trio, které tvoří zralí muzikanti Rudolf Schwester (kytara, autor písní) a Vladimír Neugebauer (basa) spolu s mladičkou zpěvačkou Markétou Babczynskou. Kapela bude hrát živě ve studiu Proglasu ve čtvrtek 14. září.

pátek 15. září od 19.15
Čtvrtstoletí své existence si nedávno připomněla jedna z nejstarších křesťanských folkových skupin u nás, Ztracená kapela. U jejího zrodu stála tehdy devatenáctiletá písničkářka Jana Březovská, která (pod jménem Jana Svobodová-Březovská) zůstává dodnes autorkou většiny repertoáru. Ztracená kapela se v křesťanských kruzích proslavila především písněmi pro děti, avšak v repertoáru měla i české a zahraniční koledy nebo zhudebněné verše katolických básníků. Od začátku 90. let Ztracená kapela postupně vydala alba dětských písní Zpíváme si písničku 1-4. Pátý díl série (včetně stejnojmenného zpěvníku) skupina představí při slavnostním narozeninovém koncertě 24. září v Břevnovském klášteře. Na koncert vás pozveme a z nového alba si budeme hrát v pátečním Jak se vám líbí.

sobota 16. září od 19.15 + repríza úterý 19. září od 16.55
V hudebním týdeníku Slyšte, lidé! se budeme věnovat aktuální produkci amerického hudebního vydavatelství Putumayo. To se zaměřuje na žánr world music a vydává pečlivě vypravené tematicky zaměřené kolekce. Těšit se můžete například na hudbu z Brazílie, Turecka, Paříže nebo Karibské oblasti.