Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Přijeďte na Valašský nákyp – bude to stát za to!

Dne 28 .10 se v prostorách Domu kultury Vsetín uskuteční již 13. ročník festivalu dobré muziky, dobré kultury a dobrých lidí Valašský Nákyp.

Festival Valašský Nákyp, pořádaný v Kulturním domě ve Vsetíně, letos oslaví 13. narozeniny, ale jak už organizátoři, naznačují bude se na co těšit. Letošní ročník bude směsicí hudebních žánrů nejenom ze vsetínského regionu.

Mezi hlavní večerní hosty budou například patřit hned dvě hudební stálice folkové scény, a to držitelé Krtečka 2005 od redakce FC, hudební folkové trio Šantré (Tognerová-Vainer-Hloušek) z Prahy s podmanivým hlasem zpěvačky Inky, texty Dušana Vainera a bezpražcovou baskytarou Pavla Hlouška, kteří nám představí písničky z právě připravovaného CD, které se bude natáčet na sklonku letošního roku.

Také liberecká kapela Jarret se poprvé ve své historii představí vsetínskému publiku. Letos vydala již v pořadí třetí CD pod názvem Vztahem zapni!, kde zpěvačka Hanka Skřivánková zpívá jako o život. Můžeme se těšit, že svými gesty a mimikou doplní energii celku při vystoupení.

Frýdecko-místecká folková skupina Kajkery s folk-rockovým zvukem hraje již více než jedno desetiletí. Tato úspěšná kapela není na pódiích žádným nováčkem nabízí příjemný autorský repertoár, který je dostupný již také na CD s názvem „BO".

Ostravská folk-rocková kapela Douda Band se zpěvačkou Zuzanou Teichmanovou si stále buduje svůj autorský repertoár a v současnosti již vystupuje také v zahraničí.

Za regionální kapely vystoupí vsetínská pseudo-folklórní kapela Dareband hrající repertoár písničkáře Jiřího Dareby Václavíka, jehož písničky různých žánrů mají v repertoáru i další kapely. Kapela hraje přesně jeden rok, na minulém ročníku festivalu měla své první veřejné vystoupení. Od té doby úspěšně vystupuje na mnoha festivalech a veřejných akcích.

Překvapením nejspíše bude i nové vsetínské uskupení cimbálové muziky Harafica s klasickým obsazením primáše Mirka Urubka, prezentující jeho autorský repertoár. Půjde o historicky první vystoupení této ambicemi nabité kapely.

Hvězdné vsetínské folkové duo Žamboši (držitelé písničkářského Krtečka za rok 2003), které v letošním roce vydalo u vydavatelství Indies Records své první CD s názvem „To se to hraje", má za sebou nejedno vystupování v televizních pořadech a věříme, že i před sebou.

Mezi další účinkující budou patřit zlínsko-vsetínská countryrocková fúze Gde Billi Boys, Nápoj Zdarma, Karel Zich revival, revivalová kapela z Valašského Meziříčí imitující hity z repertoáru tragicky zesnulého slavného českého muzikanta Karla Zicha. Můžeme se samozřejmě těšit i na pořádající folkovou kapelu Vrkoč, která v letošním roce vydala demo CD „Na paseky dobré" a má za sebou mnoho vystoupení na různorodých regionálních akcích.

Hlavní a zároveň jedinečné vystoupení kapely AG FLEK ze Zlína bude tou pomyslnou třešničkou na tak už dost pestrém hudebním nákypu. Hlavní protagonisté kapely AG FLEK, Blanka Táborská, Karel Markytán a Ivo Viktorín, patří k legendám naší hudební a hlavně folkové scény. Vystupují velmi zřídka, a proto bude jistě zajímavé poslechnout si jejich starší, ale i nejnovější písničky za doprovodu kontrabasu Josefa Vojtáška. Kapela nabízí trvale hodnotný autorský repertoár, schopný oslovit více generací, spolu s profesionální a nezaměnitelnou interpretací, která byla kdysi brávána jako etalon pro mnohé folkové formace.

Na závěrečnou tancovačku si pořadatelé pozvali kapelu Stram, která jistě potěší své skalní posluchače.

Mezi tzv. doprovodné akce bude patřit taneční vystoupení břišních tanečnic Kirké ze Vsetína. Pro návštěvníky, kteří by měli pocit, že jsme pro ně připravili málo kulturního vyžití, máme nachystanou výstavu fotografií Ingrid Tognerové (kapela Šantré) a Tomáše Komzáka.

Jak prozradil jeden z hlavních organizátorů akce Dušan Trličík: …za těch třináct let se festival stal multižánrovým festivalem a je možné se zde setkat s nejlepšími valašskými muzikanty z oblasti folku, jazzu, rocku, country a bluegrassu, o kterých víme. Samozřejmostí jsou ovšem také pozvánky muzikantů a kapel ze vzdálenějších končin…

Eva Endy Sobková