Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Klidná hudba Maracy přináší silné emoce

„Otevři srdce duši, a na svých křídlech vynese tě do výšin." Tato slova zpívá Gabriela Vermelho, vokalistka zlínské kapely Maraca, na novém albu The Body Is Too Slow For Me. A pokud pozorní posluchači srdce opravdu otevřou a vpustí do něj duši, čeká je nadpozemský zážitek.

Maraca, která na sebe výrazně upozornila svým předešlým albem Longe, totiž hraje velice citlivou hudbu. Je zdánlivě klidná, pomalá, loudavá, rozvláčná, ale obsahuje hodně hlubokých a naléhavých emocí. Působí skromně až nenápadně, ale je v ní ukryta magická atmosféra.

Celé album otevírají pestré hudební plochy, poskládané z akustických i elektrických kytar, baskytary, bubnů a samplů, které jsou podmalovávány Gabrieliným vokálem. Postupně se její vláčný, procítěný zpěv dostává do popředí a role se obracejí. V následné skladbě Havalloo nabírá na temperamentu a přidává se k němu mužský vokál Amita Chatterjee.

Tento světoznámý kytarista, sitarista a zpěvák vystupuje a nahrává s předními světovými muzikanty. Donedávna byl stálým členem The Zawinul Syndicate, kde deset let hrál s legendárním Joe Zawinulem, a spolupracoval s takovými veličinami jako je Sting nebo Carlos Santana. Možná i jeho zásluhou zní Maraca mnohem rockověji.

Základem však stále zůstává etnická hudba, kterou šestičlenná formace mísí s propracovaným jazzem, zklidňujícím folkem a ostřejším rockem. Tomu odpovídá i nástrojové obsazení, kterému dominuje elektrická kytara, ale hodně slyšet jsou i housle, akustická kytara, saxofon, arabské loutny nebo didgeridoo. Skupina se nebojí ani elektroniky, samply provzdušňují prakticky každou skladbu a závěrečná The Body Is Too Slow For Me je vystavěna pouze na nich.

K vrcholům sugestivní nahrávky patří nástrojově bohatá a hudebně pestrá píseň Mwashah, naléhavá Time Has Come, magická Kuch Le Na s uhrančivým vokálem Amita Chatterjee nebo Four Love, při níž si vystačí jen dva kytaristé. Je až neuvěřitelné, jak silnou atmosféru dokáží pouze ve dvojici vytvořit. A vydařená je i coververze Salome, v níž kapela rezignovala na Krylovu poetiku a upravila si píseň k obrazu svému. Především violoncello ji dodává nepřeslechnutelnou osudovost.

Díky pečlivé propracovanosti, sugestivním vokálům, upřímnému a věrohodnému vyznění a precizním instrumentálním výkonům všech členů patří novinka Maracy k tomu nejlepšímu, co se u nás v poslední době na poli world music urodilo.

                                                                                                
Maraca: The Body Is Too Slow For Me, Indies records, říjen 2006. CD 45:26

Skladby: Fizy, Havallo, I rise, Salome, Mwashah, O mar, Time has come, Four Love, In beauty, Kuch le na, Folminhas, The Body Is Too Slow For Me.