Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 27. listopadu 2006

pondělí 27. listopadu od 19.15
Limbo je free-jazzová kapela, kterou tvoří saxofonista Pavel Hrubý, bubeník Miloš Dvořáček ml., kontrabasista Taras Vološčuk a trumpetista František Kučera. Letos na jaře natočili své první album, nyní pracují na druhém. Hrají pestrou hudbu ovlivněnou nejen jazzem, ale také balkánským folklórem a dalšími styly. Hudební redaktor Proglasu Milan Tesař se nedávno v brněnském klubu Alterna sešel s kapelníkem a saxofonistou Pavlem Hrubým a natočil s ním rozhovor, který uslyšíte v pondělním Jak se vám líbí.

úterý 28. listopadu od 19.15
Hosty úterního Jak se vám líbí budou Turkovci ze Slovenska. Skupinu založili v roce 2001 bratři Jozef a Juraj Šedíkovi z Dolných Vesetenic v Trenčínském kraji. Ti jsou také autory všech písní na albu Priviate vetrom, které si v pořadu představíme.

středa 29. listopadu od 19.15
Své druhé album právě vydává zpívající a píšící výtvarník Petr Nikl, a to opět společně se sborem Lakomé Barky. Kolekce je rozdělena na dva kompaktní disky, jmenuje se Přesletec a na Proglasu si ji představíme ve středu 29. listopadu v Jak se vám líbí. Na stránkách vydavatelství Black Point se píše: "Petr Nikl je nejen na české kulturní scéně nepřehlédnutelnou všestrannou osobností. Je výtvarníkem, divadelníkem, performerem. Neustále v pohybu, produkuje po světě svá představení kloubící dohromady hudbu, divadlo, instalaci objektů i výtvarnou složku. Spolupracuje s řadou domácích i zahraničních umělců, jeho výstavy a akce následují jedna druhou." Připomenout ještě můžeme, že za své minulé CD Nebojím se smrtihlava Nikl dostal cenu Anděl v kategorii Alternativní hudba.

čtvrtek 30. listopadu od 19.15
Petr Linhart je známý především jako kapelník skupiny Majerovy brzdové tabulky. V poslední době však objíždí kluby také se svým sólovém projektem Sudéta, který by měl příští rok na jaře vyjít na CD. Několik písní ze Sudéty Petr zahraje živě také v pořadu Jak se vám líbí, a sice ve čtvrtek 30. listopadu.

pátek 1. prosince od 19.15
Nové album vydala letos také skupina Veselá zubatá pod vedením výtvarníka Rudolfa Brančovského, jinak též dramaturga brněnského klubu Desert. Chcete-li k Veselé zubaté žánrovou škatulku, můžete použít přiléhavé označení "nekompromisní křesťanský punk". Na novém albu Hodná sestra zlého Smrťáka Tvrďáka však najdete i melodické rockové písničky. Rozhovor s Rudolfem Brančovským poslouchejte 1. prosince.

sobota 2. prosince od 15.00
V sobotu 2. prosince opakujeme rozhovor s členy vokálně-experimentálního souboru Affetto. Na stránce www.affetto.cz se dozvíte: "Vznik souboru vyplynul z našeho společného zájmu o hledání nových cest a možností komorní vokální interpretace ve smyslu dramaturgickém i výrazovém. Jsme přesvědčeni, že zpěv jako nejpřirozenější hudební projev nabízí nevyčerpatelné možnosti jemného vystižení nálad a pocitů, které do svých skladeb ukryli autoři všech historických epoch."

sobota 2. prosince od 19.15 + repríza úterý 5. prosince od 16.55
Týdeník Slyšte, lidé! bude tentokrát patřit cimbalistce a zpěvačce Zuzaně Lapčíkové. Ta absolvovala hru na cimbál na brněnské konzervatoři a studovala také etnomuzikologii na Masarykově univerzitě v Brně. Od svých 15 let řadu let vedla národopisný soubor Včelaran z Bílovic u Uherského Hradiště, se kterým v roce 1991 vydala úspěšné album Balada o Veruně. Spolupracovala několikrát s jazzovým klavíristou Emilem Viklickým, s Jiřím Pavlicou, se světoznámým kontrabasistou Georgem Mrazem nebo s Idou Kelarovou. Na svém zatím nejnovějším albu Černobílá se setkala s romským muzikantem Josefem Fečem a pokusila se s ním o propojení dvou hudebních světů