Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 25. prosince 2006

pondělí 25. prosince od 19.15
Severské jazzové Vánoce, to je titul speciálního vánočního vydání pořadu Jak se vám líbí na Proglasu. Švédský jazzový trombonista Nils Landgren pozval do studia několik přátel a společně natočili vánoční album Christmas With My Friends. Vedle Landgrena na něm účinkují například zpěvačka Viktoria Tolstoy, kytarista Ulf Wakenius, klavírista Bugge Wesseltoft a další. Album obsahuje zlidovělé i pro nás neznámé vánoční písně ve švédštině a angličtině, instrumentální skladby i árie. Vedle pondělního Jak se vám líbí toto album představíme také v pondělí 25. 12. v odpolední rubrice Třikrát z Proglasu (od 14.30) a v úterý 26. 12. krátce po půlnoci v pořadu Vánoční noční bdění.

úterý 26. prosince od 19.15
Ivan Kudrna je členem západočeské křesťanské kapely Con Brio, která hraje směs folkrocku a akustického jazzu. Nyní Kudrna pod hlavičkou Kudrna Koled Band natočil album s vlastními úpravami známých i méně známých koled. CD se jmenuje Na led and… a vy si rozhovor o něm a ukázky z něho můžete poslechnout na Štěpána v pořadu Jak se vám líbí.

středa 27. prosince od 19.15
Písničkář Bohdan Mikolášek, dvojnásobný držitel Porty, který od 80. let žije ve švýcarském Curychu, připravil speciálně pro sváteční vysílání Proglasu pásmo ze svých písní a svých vánočních zamyšlení. Písně staré i úplně nové, zajímavě okomentované, poslouchejte 27. prosince v 19.15.

čtvrtek 28. prosince od 19.15
Nestor západočeské trampské scény Béďa Šedifka Röhrich vydal po osmi letech nové album. Jmenuje se Vzpomínka na starou stezka a obsahuje Šedifkovy písní v podání kapely Sebranka a řady hostů (včetně Žalmanova "starého" Spolu). Při té příležitosti trampský písničkář poskytl Proglasu zajímavý rozhovor, ve kterém nehovoří pouze o své tvorbě nebo o spolupráci s vytíženým synem Michalem Röhrichem (člen kapely Marie Rottrové, Semtextu a řady dalších skupin), ale také o trampské scéně obecně, o současnosti a možné budoucnosti trampingu.

pátek 29. prosince od 19.15
Skupina Pranic z Turnova pod vedením evangelického faráře Ondřeje Halamy se letos úspěšně zúčastnila soutěže Nová tvář v rámci festivalu křesťanské hudby VOX 006, kde získala jednu z hlavních cen. Pranic hraje folk s neprvoplánovými křesťanskými motivy v textech a vedle Voxu má za sebou také účast na festivalu Zahrada 2006. V pátek 29. prosince bude Pranic hrát na Proglasu v pořadu Jak se vám líbí živě.

sobota 30. prosince od 15.00
V sobotu v pořadu Jak se vám líbí opakujeme rozhovor se zpěvačkou Zuzanou Stirskou. Začínala jako dětská interpretka v divadle Semafor a po návratu z emigrace v Německu se na divadelní prkna Semaforu vrátila. Nyní stojí v čele smíšeného pěveckého sboru Gospel Time, který má vedle spirituálů a gospelů v repertoáru i písně dvojice Suchý & Šlitr a mnoho dalších skladeb (nejen) současných autorů.

sobota 30. prosince od 19.15 + repríza úterý 2. ledna od 16.55
V týdeníku Slyšte, lidé! zahájíme čtyřdílný seriál o nejzajímavějších hudebních albech právě uplynulého roku. Autor pořadu Milan Tesař bude vybírat z toho, co sám v roce 2006 nejraději a nejčastěji poslouchal. V prvním pokračování se můžete těšit na české a slovenské folkové (a příbuzné) nahrávky. Uslyšíte Oboroh, Žambochy, Tomáše Kočka, Zuzanu Lapčíkovou, sáhneme po dvojalbu Dívčí válka Jana Buriana a po dalších CD.