Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007 – Šantré

Tvorba a produkce pražského Šantré bývá přirovnávána k dřevnímu Nerezu. První „nerezácké" velké úspěchy pamatuji na vlastní kůži, nikdy mi jejich styl nepřirostl k srdci, ač rozumově jsem si kvalitu zdůvodnit dokázal. Ovšem Šantré mě oslovuje doslova od prvního setkání. To jsou slova Milana Belmonda Plcha z článku Zkuste ochutnat Šantré publikovaného ve FOLKtimu 24. června 2005. Belmondo v něm dále uvádí: Ve třech lidech dokážou vytvořit neskutečně hutný zvuk a z minima tak dosáhnout maximum. Hlavní podíl na tom mají zejména bezpražcová basová kytara Pavla Hlouška dotvářející naprosto skvěle melodickou linku a zpěv Inky Tognerové na dnešní „zvyky" ve folku s naprosto dokonalou výslovností, dynamikou a drivem.

Šantré - foto katka EsserováTřetím členem skupiny je kapelník Dušan Vainer, autor všech melodií a většiny textů repertoáru Šantré. Dušan na scéně zpívá a především je neobyčejně kvalitní a neméně skromný kytarista. Pro charakteristický zvuk kapely přenechává sóla Hlouškově baskytaře a sám hraje jenom doprovody. Ovšem brilantní doprovody!… V podstatě totéž, aniž by byl popírán další vývoj, se dalo o Šantré napsat už v roce 2003. V létě toho roku absolvovalo něco přes rok mladé trio poprvé účast na Zahradě a s podzimkem vstoupilo do soutěže Notování pod Vyšehradem. Písničky Šantré vzbudily na Zahradě nemalou pozornost a nemalou přízeň diváků získali Šantré i v Notování. V květnu 2004 se stali, společně s triem Toman a lesní panna, vítězi prvního ročníku této soutěže.

Roky 2004 až 2006 jsou pro Šantré šťastné účastí na všech velkých a řadě malých festivalů a vystupováním na klubových scénách v celé republice. Obliba, kterou si při všech těchto vystoupeních získávali, volala čím dál hlasitěji po oficiálním albu. Pokora a skromnost však dlouho budila v kapele obavy ze zbytečného cédéčka. Teprve Krteček udělený Šantré redakcí Folk & country na Zahradě 2005 a následné vítězství na Muzice 2005 donutily skupinu ke vstupu do nahrávacího studia. A teprve časem Šantré dospěli k závěru, že to, na čem pracují v tymákovském Jumbu, nebude druhé, o něco výpravnější demo, ale první oficiání řadovka nazvaná 2+1. Těšte se: její křest je naplánován na letošní duben!