Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 29. ledna 2007

úterý 30. ledna od 19.15
Pražská skupina Gothart začínala v roce 1993 s úpravami sefardských písní a se středověkými duchovními skladbami ze Španělska. Od roku 1998 se však orientuje především na svérázné úpravy balkánského folklóru a v tomto trendu pokračuje i na svém novém albu Rakioactive. To se nahrávalo loni od června do října a vyšlo v listopadu na značce Black Point Music. Obsahuje písně romské, makedonské, bulharské, rumunské, albánské a další. Skupinu tvoří Janko Klíma (cistra, kytara, gajdy), Petko Koláček (klarinetino), Helena Koláček (housle), Marko Vojtěch (akordeon), Karlo Zich (kontrabas), Bety Josefy (davul), přičemž všichni používají přezdívku Mijaktič. Jde tedy vlastně o jednu muzikantskou rodinu. Rozhovor s Petrem Koláčkem a Honzou Klímou uvedeme v pořadu Jak se vám líbí 30. ledna od 19.15.

středa 31. ledna od 19.15
Těsně před Vánocemi vydala své nové album skupina Cimbal Classic. CD se jmenuje Blízká krajina a obsahuje lidové písně z Čech, které jsou (na rozdíl od moravských) často neprávem opomíjeny. Cimbal Classic vznikl v roce 1991 a od té doby prošel mnoha personálními obměnami. Jeho kapelníkem je však po celou dobu hráč na cimbál Dalibor Štrunc, kterému je od roku 1994 oporou jeho manželka, houslistka Kateřina Štruncová. Současná sestava skupiny funguje od roku 2004 a manžele Štruncovy v ní doplňují Kateřina Malíková (viola, mandolína), Rastislav Kozoň (hoboj) a Jakub Šimáně (basa). Rozhovor s Daliborem Štruncem uvedeme na Proglasu ve středu 31. ledna od 19.15.

čtvrtek 1. února od 19.15
Hudební projekt Folk3Mail písničkáře a hudebníka Ondřeje Pečenky vydal na značce Piper Records své druhé album nazvané Místo na slunci. Demosnímky deseti skladeb vznikaly (stejně jako v případě debutové desky Zrno) v Ondřejově pokoji s počítačem, akustickou kytarou, bicími a hlasem přes plastový počítačový mikrofon. Konečný nahrávací proces probíhal v pražském studiu Guitón a trval od května do října 2006. Producentem desky se stal Dušan Neuwerth, který už předtím nahrával např. s Tata Bojs nebo Swordfishtrombones. Dále na albu hostují například Břéťa Oliva a Karolína Dytrtová ze skupiny Miou Miou. Rozhovor s Ondřejem Pečenkou naladíte ve čtvrtek 1. února v Jak se vám líbí.

pátek 2. února od 19.15
Martin Evžen Kyšperský je kapelníkem a hlavním autorem repertoáru brněnské alternativní skupiny Květy. To mu však nestačí. Své síly spojil s obdobně smýšlející písničkářkou Janou Jablonczek a natočil s ní album s dlouhým názvem "Zase se na mě díváš, jak skládám svoje šaty". Jana zpívá, Martin ji doprovází na kytaru, harmoniku, kontrabas, varhany, zvonkohru, buben a další nástroje. Písně skládali oba dohromady. Rozhovor s Martinem E. Kyšperským a Janou Jablonczek naladíte v pátek 2. února od 19.15.

sobota 3. února od 15.00
Petr Linhart, kapelník skupiny Majerovy brzdové tabulky, připravuje na březen své sólové album Sudéta. Bude obsahovat písně s texty vztahujícími se k tajemným či (jak Petr říká) "promodleným" místům severních krajů naší republiky. Některé písně ze Sudéty hrál Petr živě na Proglasu na konci listopadu. Reprízu pořadu si můžete poslechnout 3. února od 15 hodin.

sobota 3. února od 19.15 + repríza úterý 6. února od 16.55
V rámci cyklu Slyšte, lidé! vysíláme 17. díl občasníku Folkové naděje, ve kterém představujeme mladé kapely a písničkáře z celé republiky a ze Slovenska. Tentokrát dostanou prostor například projekt TadyToMáš, skupiny 4 zdi, Fat Fingers, VocKap, Swayambu, The Bottlewash Band, Jana Šteflíčková, Oli & Lu, Vomiště a další.