Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 12. února 2007

úterý 13. února od 19.15
V úterý 13. února vás v pořadu Jak se vám líbí budeme zvát na festival iFOLK JAM 2007, který proběhne v Divadle Za plotem v Praze-Bohnicích 17. února. Účinkují Kámen úrazu, Nestíháme, Sekvoj, Martin Rous, My3.avi, Šantré, Načas, Petr Rímský, Hromosvod a další. Hostem vysílání Proglasu bude pořadatel festivalu a šéfredaktor serveru iFOLK Pavel Rada.

středa 14. února od 19.15
Skupina Traband se po roční koncertní pauze vrátila na pódia. Sestava se zredukovala na trio, kapelník Jarda Svoboda vyměnil klarinet a akordeon za harmonium a především napsal úplně nové písničky. Ty jsou klidnější než starší repertoár Trabandu, silnější než dříve je příklon k duchovním tématům. "Už nás nehledejte na tancovačkách a na velkých festivalech, pokud to půjde, budeme si vybírat spíš menší, intimnější prostory," vzkazuje kapela svým fanouškům. Rozhovor s Jardou Svobodou o novém Trabandu poslouchejte ve středu 14. února v Jak se vám líbí.

čtvrtek 15. února od 19.15
Loni se dalo po několika letech znovu dohromady slovenské folkové duo Oli&Lu, které tvoří Oliver Sinay a Lucia Ružbarská. Nejen o tom, jak vzniká jejich první oficiální album, bude řeč ve čtvrtečním Jak se vám líbí.

pátek 16. února od 19.15
V pátek 16. února bude na Proglasu hrát živě skupina Piosenki. Ta o sobě tvrdí: „Hrajeme hudbu nejvíce podobnou folklóru a folku. K tomu využíváme prvků české, staropražské, polské, ruské, bulharské, řecké i indické hudební kuchyně. Lze však zaslechnout i špetku mongolské lidové tvorby nebo židovské prvky. Některé písně jsou zase inspirované bretaňskou muzikou, hudbou středověkou, nebo mají charakter spíše šansonový."

sobota 17. února od 15.00
Herec Jan Budař se proslavil rolemi ve filmech Nuda v Brně a Hrubeš a Mareš jsou kamarádi do deště. Nyní se představuje také jako písničkář na albu Uletěl orlovi, které natočil se svou doprovodnou skupinou nazvanou Eliščin Band a s producentem a aranžérem Vítem Sázavským. Reprízu rozhovoru s Honzou Budařem poslouchejte v sobotu 17. února od 15.00.

sobota 17. února od 19.15 + repríza úterý 20. února od 16.55
„Patří k bontonu vážně tvrdit, že Tom Waits je génius," píše časopis Rock & pop o americkém písničkáři, který bude hlavním hrdinou příštího vydání týdeníku Slyšte, lidé! Waits začínal svou dlouhou kariéru v roce 1964 a zpočátku jej ovlivnili především tradiční bluesoví muzikanti. Nyní je on sám vzorem pro hudebníky po celém světě. Waitsova tvorba je rozsáhlá a v jednom jediném pořadu neuchopitelná, a tak se bude Milan Tesař věnovat především nejnovějším albům tohoto svérázného šansoniéra. Největší pozornosti se dostane loňskému trojalbu Orphans.