Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007 – Martin Rous

Již delší dobu vám představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007. Tento seriál vizitek, který na mou žádost sepsal Karel Vidimský řečený Cimbura, se blíží ke konci. Je to logické, protože iFOLK JAM se koná již tuto sobotu od 15:00 hodin. Věřím, že i dnes představovaný Martin Rous vás zaujme a že se potkáme v sále Divadla Za plotem.
Pavel Rada

Narodil jsem se na zeměkouli v hlubinách minulého století. Baví mě spousta věcí, hlavně ty, na které nemám vybavení: např. malování (pro oči nevidím) nebo hudba (mám havrana hlas a hraju jak pras…). Věrný odkazu neúnavných grafomanů chrlím do šuplíku i do světa písmenka, notičky a barvičky… Takto skromně se představuje v úvodu svých stránek písničkář Martin Rous.

Martin RousMartin Rous vystudoval kytaru na Slepecké konzervatoři v Praze, je učitelem hudby a dlouholetým účastníkem dění na rockové scéně. Z jeho činnosti uveďme aspoň zakladatelství skupiny Sluníčko, ve které začínala mladičká Lenka Dusilová, a již desetileté kapelničení skupině Šántí, pro kterou vytváří repertoár. Část je ho zaznamenána na discích Kouzelná ryba a Ztratit se v trávě. Vedle toho se Martin podílel na albu skupiny Sluníčko, třech albech jeho ex člena Pancha a dalších projektech. Po jeho prvním folkovém projektu, triu Narcis, zůstalo jedenáctipísničkové demo Čínská zeď.

Na folkové scéně se Martin Rous objevil poprvé v roce 2004 na Pražském portování jako kapelník a autor písniček Narcisu. Téhož roku se trio Narcis stalo semifinalistou druhého ročníku Notování pod Vyšehradem. V r. 2005 se Narcis, již zcvrklý v duo, zúčastnil semifinále Trampské Porty v Ústí nad Labem. A do třetího ročníku Notování se Martin přihlásil jako sólista. Sólista Martin Rous se vrátil od elektrické ke klasické kytaře. V jejích strunách uplatňuje svoje klasické vzdělání, které kombinuje s metalovými rify a dalšími vlivy a vytváří tak velmi osobitý, poutavý styl hry. Své melodie opatřuje texty tu hloubavými, tu humornými, nikdy však lacinými a často hodně básnivými. Vznikají tak písničky vzbuzující zaslouženou pozornost a přízeň u diváků, u muzkantů i u většiny hudebních odborníků. Martin Rous vydal již dvě písničkářská dema. Jmenují se Mon Chéri a Samba 4U a je na nich po 17 písních.

Písničkář Martin Rous během jara a léta 2006 vyhrál třetí ročník Notování pod Vyšehradem, na Zahradě písničkářů v Kuřimi byl pozván jako host na Zahradu v Náměšti, obsadil třetí, žel nevyhlašované místo na Trampské Portě v Ústí a z jihlavské Porty si přivezl autorskou a interpretační Portu. Náměšť musel z časových důvodů vypustit… V současné době vystupuje v klubech, začíná pravidelnou jevištní spolupráci s duem Nestíháme a těší se na letní festivalovou sezónu. Jako správný rocker je totiž milovníkem amfiteátrů.