Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Představujeme účinkující iFOLK JAMu 2007 – Sekvoj

Předpokládám, že mezi čtenáři iFOLKU již není nikdo, kdo by nevěděl, že iFOLK JAM se koná v sobotu 17. února 2007 od 15:00 hodin v pražském Divadle Za plotem a kdo všechno se na pódiu vystřídá. Takže tentokrát jen připomenu, že vizitky všech účinkujících zpracoval na mou žádost (a to velice precizně) Karel Vidimský – Cimbura. Ta dnešní vizitka patří skupině Sekvoj.
 Pavel Rada

SekvojSlužebně nejstarším souborem iFOLK JAMu 2007 je loni pětadvacetiletá trampfolková kapela Sekvoj. Založili ji jako duo kytaristé a zpěváci Olda Dolejš a Pavel Hurt. Krátce po založení přibrali chlapci zpěvačku. Tím byla započata historie kapely Sekvoj, na začátku šťastně nadepsaná vítězstvím v celoroční kapelní soutěži Písně dlouhejch cest. Většinovým autorem repertoáru tehdy byl a dosud je kapelník Olda, jistou část ho vytvořil i Pavel.

Během prvních dvaceti let se v kapele vystřídaly čtyři zpěvačky, které odvedlo mateřství nebo jiné ryze ženské důvody. Oproti tomu k výměně basistů došlo z důvodů ryze mužských. Roku 1996 se stal v pořadí druhým kontrabasistou kapely Pavel Krumphanzl a od roku 2001 je zpěvačkou a flétnistkou Sekvoje Karolína Skalníková. Nejnovějším členem kapely je Mirek Burian, mandolínista, dobrista, banjista a zpěvák velmi dobře slyšitelný v kapelním sboru. Se Sekvojí vystupuje od jara 2005. V letní festivalové sezóně 2006 se výrazně podílel, spolu s ostatními Sekvojáky, na úspěšném návratu kapely na velkou scénu po několikaletém muzicírování v ústraní.

K největším úspěchům kapely Sekvojáci počítají oficiální živou nahrávku a čtyři řadová alba z let 1991 až 2000, Porty z Ústí nad Labem z let 1991 a 92 a platinovou desku za účast na retroalbu Vandr do padesátejch, které vyšlo v r. 91. Vedle toho je Sekvoj pětinásobnou vítězkou Jizerské noty, šestinásobnou účastnicí Zahrady a zakladatelkou a patronkou soutěže Notování pod Vyšehradem. S nápadem vypsat soutěž přišel v roce 2003 Olda Dolejš, kapelník kdysi vítězné skupiny Písní dlouhejch cest, na které se snaží Notování pod Vyšehradem navazovat. Kruh se uzavřel.

Redaktor Country Rádia Miloš Keller věnoval 11. listopadu 2006 Sekvoji celý svůj pořad Zadáno pro legendy. Mj. se v něm pokusil zhodnotit její letité působení. Řekl tenkrát: Sekvoj svou pětadvacetiletou činností přispěla k formování dalšího vývoje moderní trampské muziky a stala se určitým referenčním vzorkem pro druhou až třetí generaci mladých hudebních trampů, jakkoliv se na přelomu tisíciletí trochu stáhla z popředí hudebního dění. O to záslužnější je její činnost na poli hudebně osvětovém i to, že se dokázala z jistého polozapomnění opět dostat do povědomí posluchačů. I zdánlivě nekomplikovaná forma moderní trampské písně se vyvíjí a Sekvoj tomu výrazně napomohla, napomáhá – a přejme sobě i skupině, aby i nadále napomáhala.