Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 19. března 2007

úterý 20. března od 19.15
Česko-rakouská alternativní kapela Metamorphosis vydala loni své čtvrté album, nazvané Luff. Skupina se na scéně objevila poprvé v roce 1996. Základním pilířem její hudby je „strunné" kvarteto, které používá akustické a elektrické nástroje a zpracování zvuku. Metamorphosis jsou ovlivněni současnou scénickou a etnickou hudbou, punkrockem a popem, vše navíc okořeňují potřebnou dávkou nadhledu a humoru. Skupinu tvoří violoncellista Jan Kavan (v současné době vyučuje skladbu na brněnské JAMU), houslista Christoph Pajer (Rakušan, též člen mezinárodní skupiny Boo), zpěvák a kytarista Martin Alacam (Turek, spoluzakladatel mezinárodní formace SingSing) a kytarista Richard Deutsch (usazený v Rusku). Rozhovor s Janem Kavanem poslouchejte v úterý 20. března od 19.15 hodin.
 
středa 21. března od 19.15
Každou třetí středu v měsíci patří pořad Jak se vám líbí některému ze tří vydavatelství, která fungují pod společnou hlavičkou Indies. Tentokrát dostane slovo Indies MG Records. Petr Vaněk vám představí nové album Petra Linharta, výběr hitů Jablkoně nebo kompilace Havěť všelijaká 2 a Brno město básníků.

čtvrtek 22. března od 19.15
Houslistu a zpěvačku Gabrielu Vermelho můžete znát z alternativní kapely Maraca, dále ze skupiny Zimbova, která se věnuje úpravám moravských a slovenských lidových písní, a také z představení brněnského divadla Husa na provázku. Ve čtvrtek 22. března Gabriela předvede na Proglasu živě svůj sólový minirecitál.

pátek 23. března od 19.15
Presßburger Klezmer Band vznikl před 12 lety v Bratislavě jako první a dosud jediná klezmerová kapela na Slovensku. Cílem souboru je především hrát zajímavou a živou hudbu, a tím částečně přispívat k obnově židovské kultury a tradic na Slovensku. V pátečním vydání pořadu Jak se vám líbí nám Preßburger Klezmer Band představí své aktuální album, nazvané Mit Libe/S láskou. Rozhovor poslouchejte 23. března od 19.15 hodin.

sobota 24. března od 15.00
Redaktorka Proglasu Radka Rozkovcová navštívila Muzeum hracích strojů, které najdete v Praze na Hradčanském náměstí. Muzeem, které shromažďuje nejrůznější hrací strojky, orchestriony a flašinety, vás provede v repríze v sobotu 24. března odpoledne. Těšit se samozřejmě můžete na ukázky zvuku jednotlivých přístrojů i na fundovaný výklad o zaznamenávání hudby v minulosti.

sobota 24. března od 19.15 + repríza úterý 27. března od 16.55
Týden po hudebním putování Afrikou vás týdeník Slyšte, lidé! pozve k dalšímu exotickému výletu, tentokrát do Latinské Ameriky a Karibské oblasti. Pozornost zaměříme především na kubánské a v menší míře brazilské a venezuelské umělce, ale dostane se i na ukázky hudby z Argentiny a Uruguaye.