Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

FotoNotování pod Vyšehradem – 1. semifinále IV. ročníku

Tři týdny před koncem zimy, 1. března 2007, vstoupilo Notování pod Vyšehradem, za hojné divácké účasti, do semifinálových klání. Příznivců a kamarádů účastníků semifinále se tentokrát sešlo hodně. Tak akorát, že s diváky, kteří přišli na hostující plzeňskou Strašlivou podívanou, a se zrovna nehrajícími semifinalisty sál P-klubu Trojická pohodově zaplnili.

Pražská skupina OldaCrz pořádá svoje pravidelné večery v Kavárně pod Vesuvem a má své publikum. V posledním roce či dvou udělala kapela krok vpřed. Přesto nejsem přesvědčen, že to, co OldaCrz předvedli, bylo tak dobré, aby dosáhli na druhou příčku večera bez nekritické podpory početného fanclubu. Jak řečeno minule, každá soutěž je nespravedlivá. Divácká právě tímto.

V základním kole se mi vystoupení dua Pospolu docela líbilo. Zaujalo mne zejména zajímavými texty písniček Pepíka Pitharta a příjemným plným zvukem jeho kytary. O to víc mě v semifinále zamrzel takřka lhostejný zpěvácký výkon Katky Masopustové a poněkud ploše odehrané melodie písní. Toto vystoupení se jim vskutku nepovedlo.

Jiří Řehulka z Rosovic u Dobříše. Do Notování se přihlásil již třikrát, z toho podruhé se stal semifinalistou. Tentokrát na divokou kartu. Zaslouženě: tak, jako v tomto večeru, jsem ho neslyšel zahrát za celých zhruba osm let, co slýchám jeho písničky. Bouřlivá, nadšená odezva v hledišti mě překvapila tím víc, že jsem věděl, že si Jirka, jako pokaždé, žádné diváky nepřivedl.

V 5. základním kole Notování blovický Přelet M. S. zazářil a zvítěžil… Tentokrát se děvčatům nalepila smůla na paty. Nějaké to nastydnutí a hučivá vzpoura aparatury proti jejich kondenzačnímu mikrofonu… Přesto, že se vystoupení Přeletek povedlo méně než minule, bylo víc než dobré! Dokazuje to i pouze dvoubodová ztráta na vítěze (viz aktuality iFOLKu z 2. 3. 07).

Vinou změny kapelního mailu svolávala Dana Houdková (na obrázku) své dva parťáky, Stejnou krev, osmačtyřicet hodin před soutěží. Přesto, že takřka bez přípravy, zahráli ona i Honza Průcha a Marcel Jakubovie na jedničku. Vinou pozdní zprávy bez příznivců v hledišti skončili dvanáct bodů za vítězem. V Notování historicky nejmenší bodový rozdíl mezi prvním a posledním místem. I tak jejich nedobré umístění pořadatelskou radu hodně překvapilo.

Při pravidelné zvukové rekapitulaci její speaker Milan Plch – Belmondo (vlevo) přísně kontroluje, zda zvukový dokumentarista Olda Rezler – Oxid (vzadu v sále) pouští ukázky všech písniček zapsaných před programem na tabuli (vpravo) a hraných během soutěžní části večera. Po rekapitulaci je přestávka, během které diváci dávají své hlasy písničkám.

Přestávka dává možnost představit další členku pořadatelské rady: Brigita Vidimská – Kytka (vlevo) švitoří s trojnásobnou účastnicí Notování pod Vyšehradem Markétou Berouskovou (v tomto ročníku v duu Daman), jinak jednou z nejvěrnějších divaček Notování. Tentokrát se obě těšily na Strašlivou podívanou!

A to jsou oni! Kapela Strašlivá podívaná (zleva): Iva Nováková, Iva Valečková, takřka neviditelný muž v černém, baskytarista Čestmír Fiala – Čenda, v bílé košili kapelník Petr Merxbauer, Tomáš Hlavsa – Hlava a Bětka Hladečková, jejíž tvář zdobí záhlaví této reportáže.

Baskytarista Čenda, chlapisko obrovské, zde velmi dobře viditelné, a flétnistka Ivuška, dívka půvabná a něžná, aneb důkaz toho, že podívaná vesměs strašlivá může místy být i krásná.

Strašlivá podívaná byla jedním z nejúspěšnějších hostů tohoto ročníku. Skromně přijela, skvěle zahrála, o svoji velkou show se na naší malé scéně pokusila, bohatý aplaus sklidila, několikrát přidala a odcestovala. Postoupila do některého z nejbližších ročníků Notování jako opakovaný host.

Jiřímu Šámalovi se tentokrát podařily hned dva reportážní portréty vítěze. První zachycuje úžas, ba šok, Jirky Řehulky v momentě, kdy je ze scény vyhlašováno jeho vítězství. Na druhém je zachycena radostná euforie, která Jirkou lomcovala při závěrečném přídavku.

 

Jiří Řehulka poprvé finalistou Notování pod Vyšehradem! Diváčtí vítězové semifinále mají postup jistý. Další dva až tři finalisty vybere pořadatelská rada Notování po skončení třetího semifinále bez ohledu na to, ve kterém semifinálovém večeru soutěžili.

Ve 2. semifinále 5. dubna 2007 od 19.30 se o přízeň diváků a pořadatelské rady utkají skupiny Bodlo (Chodov), Kámen úrazu (Praha), 4 zdi (Pelhřimov), duo Hořký kafe (Praha) a písničkář Michal Vaněk (Nový Bor). Přijďte jim zafandit, spolurozhodnout o postupu a potěšit se písničkami hostujícího Lístku. Ahoj v Trojické!