Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Proglas v týdnu od 23. dubna 2007

pondělí 23. dubna od 19.15
The Cell je česko-americká kapela, která hraje jižanský rock. V roce 2002 ji založili americký zpěvák a kytarista David Gore a několik českých muzikantů v čele s kytaristou Michalem Benešem a bubeníkem Milanem Milatou. Loni kapele vyšlo první CD s názvem Are You Ready a právě je vám členové skupiny představí v pořadu Jak se vám líbí v pondělí 23. dubna. Rozhovor moderuje Radek Habáň.

úterý 24. dubna od 19.15 
Tara Fuki je vymyšlené dvousloví, má znamenat jakousi snovou krajinu, snad i stav mysli nebo pocit," uvedla v jednom rozhovoru Andrea Konstankiewicz-Nazir. Hostem pořadu Jak se vám líbí bude v úterý 24. dubna druhá členka dua Tara Fuki Dorota Barová. Na aktuální tvorbu violoncellistek a zpěvaček, které zpívají polsky a z nichž jedna žije v Brně a druhá na jihu Francie (a má za manžela Pákistánce), se bude ptát Milan Tesař. V pořadu představíme CD Auris.
 
středa 25. dubna od 19.15  
V prosinci navštívila naše studio skupina Pavel Helan a kapela s výrazným baskytaristou Jiřím Stejskalem. Tento mladý muzikant je také členem „turbojazzové" kapely Showstation a kromě toho komponuje a hraje sólové skladby pro baskytaru, případně pro tento nástroj upravuje tvorbu Johanna Sebastiana Bacha a dalších klasických autorů. Sólový recitál Jiřího Stejskala, prokládaný ukázkami z CD, nabídne Proglas v pořadu Jak se vám líbí ve středu 25. dubna.

čtvrtek 26. dubna od 19.15
Všestranná houslistka, zpěvačka a herečka Gabriela Vermelho se nedávno představila v pořadu Jak se vám líbí sólový recitálem. Ve čtvrtek 26. dubna se s ní setkáte opět, avšak tentokrát jako se zpěvačkou alternativní kapely Maraca. Hovořit bude o novém albu The Body Is Too Slow For Me, o spolupráci s americkým Indem Amidem Chatterjee, o tvorbě perského básníka Džaláluddína Rúmího nebo o Karlu Krylovi.

pátek 27. dubna od 19.15
V roce 1996 natočila ve studiu Proglasu Zlínská schola kazetu písní Hany Svobodové Uzdrav málo lásky. O devět let později vytvořila tatáž autorka pásmo písní a mluveného slova Bohu chválu vzdej, a to na žádost členů scholy, kteří zpívali ve Zlíně při pondělních bohoslužbách pro mládež. Jedná se o autorčiny známé i méně známé písně z 90. let, propojené mluveným slovem v jeden celek. V říjnu 2006 členové Zlínské scholy toto pásmo natočili na CD a své nové dílo (první po deseti letech!) vám představí v pořadu Jak se vám líbí v pátek 27. dubna.

sobota 28. dubna od 15.00
Třináctý ročník festivalu keltské kultury Beltine se koná od 30. dubna do 1. května v archeoskanzenu v Modré u Velehradu. Účinkují například dudácká skupina 1st Bohemian Highland Pipers, Celtic Cross, Ostrá tráva, Žalman & spol., České srdce, Asonance a se speciálním programem kolem půlnoci vystoupí Jiří Pavlica s Hradišťanem. Na akci, jejíž součástí jsou ukázky starých her, divadelní představení nebo ukázky řemesel, vás v sobotu 28. dubna pozve dramaturg Tomáš Křivánek. Jedná se o reprízu pořadu z 16. dubna.

sobota 28. dubna od 19.15 + repríza v úterý 1. května od 16.55
Občasník Folkové naděje, vysílaný v rámci pořadu Slyšte, lidé!, mapuje tvorbu začínajících kapel, které hrají folk, world music, blues, alternativu, coutnry a další „menšinové" žánry. V osmnáctém vydání tohoto nepravidelného pořadu se setkáte například s olomouckou country kapelou Chat botté, s jazzovým písničkářem Vlastou Jarešem, se slovenskou etno-rockovou kapelou Karpatské horké a dalšími interprety z Čech, Moravy, Slezska i Slovenska.